KJERNEBANK
SDC: – Bankene snakker sammen på en helt annen måte
SDC mener det bare er to reelle alternativer til kjernebanksystemer i Norge og at norske banker tjener på at det er god konkurranse mellom dem.
Sparebank Øst og en annen bank BankShift kjenner til, forhandler nå om ny kjernebankavtale. Begge bankene har i dag Tietoevry og begge snakker med andre leverandører, blant annet SDC.
Områdedirektør for salg, kundekontakt og delte tjenester i SDC, Stig
Valderhaug, vil verken bekrefte eller avkrefte hvilken dialog de har med
norske banker, men han påpeker at det er mer kommunikasjon mellom bankene rundt
kjernebanksystemer enn det har vært før.
– Mye har skjedd det siste året og vi merker at bankene snakker sammen på en helt annen måte enn de gjorde før. De deler mer ikke sensitiv informasjon om kjernebankleverandørene enn før, og de deler informasjon på tvers av alliansetilhørighet, forklarer Valderhaug til BankShift.
Han mener at SDC får vind i seilene av den økte informasjonsdelingen mellom bankene.
– Vi har alt gjennomført overgangen fra stormaskiner til en ny plattform, så de som er hos oss slipper å migrere over til nye systemer. Det gjør oss til en stabil leverandør og det tror vi sprer seg mellom bankene, sier Valderhaug.
Tietoevry, som er den klart største kjernebankleverandøren i Norge, er i en prosess med å modernisere sitt kjernebanksystem. Systemet er fortsatt på stormaskiner.
Bare to aktører
Etter at Frendegruppen kommuniserte at de ser etter et felles kjernebanksystem, meldte både Banqsoft og Knowit at de kan levere kjernebanktjenester. Men per nå kan ingen av dem levere et fullstendig kjernebanksystem. Banqsoft leverer kjernebanksystemer til nisjebanker, mens Knowit samarbeider med den nederlandske kjernebankleverandøren Mambu.
Ifølge Valderhaug er det bare to selskap som kan levere et fullverdig kjernebanksystem i Norge.
– Det er SDC og Tietoevry som er de eneste reelle kjernebankleverandørene i Norge. Det handler om to ting. Både at vi er tilpasset norsk regulering, men også at vi er tilpasset norsk finansinfrastruktur. Andre kjernebankleverandører har forsøkt å komme inn i det norske markedet, uten å få fotfeste, sier Valderhaug.
For utenom at Nordea får levert kjernebankløsninger fra sveitsiske Temenos, så er det ingen andre nordiske eller europeiske aktører som har et stort fotavtrykk i det norske markedet. Valderhaug mener at det er i alles interesse at det er bedre konkurranse blant kjernebankleverandører i Norge.
– Uansett hvilken leverandør man velger, så er alle tjent med at det finnes et alternativ man kan gå til. Det virker skjerpende for alle selskaper med sund konkurranse, poengterer Valderhaug.
Lærte mye av Eika
SDC hadde en større markedsandel i Norge frem til 2020, da Eika-gruppen signerte en avtale med Tietoevry. SDC er eid av sine kunder og Eika var største eier med rundt en tredjedel. Valderhaug forklarer at SDC har lært mye av den prosessen.
– Vi har tatt mye lærdom av at Eika forlot oss og er blitt en bedre leverandør som følge av det, sier Valderhaug som ikke ønsker å utdype.
SDC åpner snart sitt første kontor i Norge. Selskapet har også byttet leder etter at Eika forlot dem. I fjor høst gikk administrerende direktør Jesper Scharff av med pensjon etter 10 år i stillingen. Scharff ble erstattet av Torben Finnemann.