PRIVATE BANKING
Slik rigges den nye Private Banking-satsingen i Nord-Norge: – Vi skiller oss fra andre banker
Det er Sparebank 1 Nord-Norge sin tur til å jakte formuende kunder. Lederen for initiativet forteller at satsingen skiller seg markant ut både fra SB1 Markets-rebrandingen og fra øvrige konkurrenter innen feltet – både i og utenfor Sparebank 1-alliansen.

Private Banking-markedet (PB) i Norge tettes til uke for uke. For to uker siden ble det klart at Sparebank 1 Østlandet øker staben innen PB med femti prosent. Nøyaktig én uke før det igjen, kom nyheten om at Sparebank 1 Markets relanserer seg som SB1 Markets og utvider til Sverige sammen med Swedbank.
Nå er det nord-Norge sin tur til å lansere sin egen PB-satsing, med et ferskt team på ni personer som er dedikerte til Private Banking, og som skal jobbe fra ni forskjellige kontorer i regionen.

Lederen for Sparebank 1 Nord-Norge kan forsikre om at timingen er tilfeldig.
– Beslutningen om satsingen ble tatt i fjor. Jeg begynte i jobben 1. oktober, og har brukt tiden på å rekruttere rådgivere, forteller Anita Rydningen til BankShift.
– Vi har bygget et helt nytt team, og hatt en unik mulighet til å finne ulike typer kompetanse. I mars var siste ansatte på plass, sier hun, og påpeker også at SB1 Østlandet og SB1 Markets kom med nyheten da de annonserte satsingen, mens SNN kom med nyheten først nå som teamet er på plass.
En annen satsing
SNN er en av medeierne i nyoppussede SB1 Markets, hvor de vil eie 14,5 prosent etter gjennomføringen av samarbeidet med Swedbank.
Dette er den minste eierandelen i nysatsingen blant bankene i SB1-alliansen, hvor de øvrige eierbankene SB1 Sør-Norge og SMN vil eie henholdsvis 28,1 prosent og 31,9 prosent. Swedbank vil ha en eierandel på 20 prosent.
Rydningen forteller at det er stor forskjell på å være med i SB 1 Markets og det å satse selv.
– SB 1 Markets er ikke ren private banking, men et stort system med makroøkonomer, spesialister på aksjehandel, renter og så videre. De blir en leverandør til vårt finanskonsern – i likhet med regnskapshuset, eiendomsmeglerne og så videre. Men hver enkelt bank har sine egne kunder, og vi byr på alt det finanskonsernet vårt har å tilby, basert på kundenes behov, forteller hun.
Hun understreker at det i hovedsak er etterspørselen som driver satsingen, ikke det at andre gjør grep.
– Vi har kjent en stund på at vi trengte et bedre tilbud for de som har en annen økonomi – typisk bedriftseiere og deres familie. De har mer komplekse behov, flere ting å tenke på, og et annet inntektsbilde, forteller hun.
Hun legger likevel til at det selvfølgelig er slik at SNN har mange konkurrenter, og at banken også må ha et godt tilbud til kundene sine for å være konkurransedyktige.
Konkurransen øker
For konkurransen tilspisser seg absolutt på området, nå som "alle" skal ha sin egen PB-satsing. Rydningen mener at SNN har en unik tilnærming ulik sine konkurrenter.
– Har timingen noe å gjøre med forventninger om tøffere konkurranse, for eksempel når Sparebanken Norge skal inn i Nord-Norge?
– Da vi gjorde vurderingen, var det fordi vi kjente at vi trengte et bedre tilbud til bedriftseierne, og kundene etterspurte også dette. Derfor har vi rigget oss noe annerledes enn andre private banking-miljøer, hvor du kvalifiserer hvis du har en viss sum til plassering. Vår hovedmålgruppe er bedriftseiere og deres familier, og vi ser mer på næringslivet som en helhet, forteller hun.
– Er det konkurranse internt i SB1? Sparebanken Sør-Norge er en stor eier og har mulighet til å bevege seg nordover.
– Vi samarbeider godt innenfor alliansen, deler erfaringer og har alt å tjene på å jobbe sammen om dette i alliansen. Nå er endelig alle regionbankene ute med en satsing på private banking, og da kan vi fortelle tydeligere om det i hele Norge. Vi har en klar profil på Nord-Norge, vi har ikke kontor i Oslo. Det har Østlandet, Midt-Norge og Sparebanken Sør-Norge, sier Rydningen.
Hun legger til at SNN selvsagt tilbyr PB-tjenester til alle kunder med tilknytning til Nord-Norge.
Et særlig nordnorsk fokus
SNN sitt fokus innen PB, spisses mot å forberede neste generasjon på å ta over, slik at familiebedriftene ikke blir solgt til utlandet. Rydningen viser til at av aksjeselskapene i Nord-Norge, er 80 prosent av aksjene eid av privatpersoner, og rundt 90 prosent av disse er nordnorske eiere.
Ifølge Kunnskapsbanken for Nord-Norge, er den typiske eieren av nordnorske selskaper en mann mellom 46 og 65 år. Det betyr at en stor andel av de familieeide selskapene i landsdelen står foran et generasjonsskifte de neste 10 til 15 årene, og generasjonsskifte er en kritisk fase for å sikre kontinuitet og videreføring av verdiskapingen i nordnorske bedrifter, påpeker Rydningen.
– Vi skal bidra til nordnorsk næringsliv og dermed til bolyst i Nord-Norge, og på denne måten skiller vi oss fra våre konkurrenter.
– Forventer dere nye kunder, eller handler dette mest om å ta vare på eksisterende kunder med store formuer?
– Det er en kombinasjon. Erkjennelsen er at vi trenger et bedre tilbud til bedriftseierne og deres familie. Ikke alle har mye kapital til plassering, men verdiene ligger i selskapene deres. Dette vil vi bidra til å videreutvikle, ved å hjelpe dem med å finne gode økonomiske løsninger. Og så skal vi så klart tilby dette til de som har frie midler, men litt av intensjonen er å ta vare på de kundene vi allerede har.
– Hvordan skal dere konkret jobbe for å få nye kunder?
– Vi har laget en konkret strategi, og skal bruke nettverket vi har i hele Nord-Norge innen bedriftsmarkedet. Vi har også ansatt rådgivere med gode relasjoner lokalt, som vil bringe inn nye kunder. Og så skal vi være der kundene er – vi skiller oss fra andre banker her, som gjerne har fjernbetjening.
Spredt team, felles satsing
For å møte kundene der de er, består det nye PB-temaet av ni personer som er spredt utover en ganske så enorm region. Rydningen forteller at Teams er et nøkkelverktøy for å sikre samkjøring, i tillegg til jevnlige fysiske samlinger.
– De ni har hvert sitt markedsområde og skal være nært kundene. Nord-Norge er stort, men det å ha lokal forankring sammen med bedriftsrådgiverne er viktig. Gruppen jobber mye på Teams, med faste møtepunkter for faglig påfyll og deling av erfaringer, forteller hun.
De ni rådgiverne sitter i et kontormiljø sammen med bedriftsmarkedsmiljøet, der de jobber tett med de lokale rådgiverne på både personmarked og bedriftsmarked.
– Hvis vi trenger andre ressurser med spesialistkompetanse, kan de kobles på via Teams, mens rådgiveren er fysisk til stede hos kunden. Slik jobber vi på tvers av organisasjonen, forteller Rydningen.