KONTOR

Sparebanken Møre vil totalrenovere hovedkontoret: – Et moderne bankbygg skal tilfredsstille krav til bærekraft

Et nytt bankkontor skal være teknisk godt for de ansatte, samtidig som det skal legge bedre til rette for samarbeid i banken.

Administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre, her foran banklokalene i Ålesund.

Sparebanken Møre har både vurdert flytting og renovering av sitt hovedkontor i Ålesund, og skal ha bestemt seg for å bli værende på kontoret, til tross for at det trengs store oppgraderinger.

Banken har hatt det samme hovedkontoret i 90 år og har gradvis gjort ombygginger, men nå er det på tide med en større renovering.

– Hovedkontoret vårt ligger i sentrum av Ålesund og består av flere bygninger innenfor samme kvartal. I dag har vi mange store cellekontor som gir lite fleksibilitet med tanke på utnyttelse av areal, og som påvirker muligheter for samarbeid mellom fagmiljøene, sier administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre til Bankshift.

– Vi har også utfordringer knyttet til tekniske system, ventilasjon, varmestyring og energiutnyttelse. Noe som påvirker arbeidsvilkårene for våre ansatte og krav til fremtidige arbeidsmetoder, legger Nydal til.

Fortsetter historien

Det betyr at Sparebanken Møre nå har vurdert flere alternativer med hensyn til fremtidig hovedkontor, og til slutt kom man frem til at det å bli værende var det beste alternativet, til tross for at en totalrenovering av kontoret er nødvendig.

– Fra i fjor sommer har vi gjort vurderinger av ulike alternativer og kommet frem til at å utrede dagens bygg er det ønskede alternativet, sier Nydal.

Bakgrunnen skal blant annet være at det er mye historie i kvartalet, i tillegg til at banken ønsker å være en del av et større bilde knyttet til byutviklingen i Ålesund. En bonus er at det å renovere kontoret også er mer bærekraftig.

– De siste årene har måten vi arbeider på endret seg og lokalene må være fleksible nok til å kunne tilpasses fremtidige behov for hvordan vi arbeider sammen. 

– Et moderne bankbygg skal også tilfredsstille krav til bærekraft, og målet er å sikre bærekraft gjennom alle ledd i prosessen, både i byggefasen og ved senere bruk. Gode bærekraftige valg innen energieffektivisering og gjenbruk av materialer er stikkord som er viktige i prosjektet, sier Nydal.

Lang prosess

Sparebanken Møre er foreløpig i en tidlig fase av planleggingen og arbeidet vil pågå utover 2024.

– Målet er å finne en god og fremtidsrettet løsning for hovedkontoret, som forhåpentligvis også kan bidra til et mer levende bysentrum. Vi tror at renoveringen kan gi et godt tilskudd til aktiviteten i en periode der mange utbyggingsprosjekter er satt på vent eller lagt helt bort, sier Nydal.

– Vil banken bruke en eksisterende kunde til renovasjonen?

– Det er for tidlig å si noe om. Vi er fremdeles i en innledende fase, og dette er et av temaene vi må utforske mer fremover, sier Nydal.