RESULTAT
Uaktuelt for Sparebank 1 Helgeland å fusjonere: – Vi har levert varene
Sparebank 1 Helgeland mistet de volum blant bedriftene i første kvartal - men tre nye oppdrettsannlegg og en ny flyplass skal gi positive ringvirkninger.

Mange piler peker riktig vei for Sparebank 1 Helgeland, viser rapporten for første kvartal. Egenkapitalavkastningen holder seg, utlånsvolumet- og veksten øker, og bunnlinjen er sterkere enn på samme tid i fjor.
– Vi er godt fornøyde med resultatet for første kvartal. Vi øker egenkapitalavkastningen og leverer i tråd med prognosene vi har hatt. Vi har levert varene, sier administrerende banksjef Hanne Nordgaard til BankShift.
Se nøkkeltall i faktaboksen!
Av utlånsveksten på 5,5 prosent de seneste 12 månedene (opp fra 2,2 prosent for et år siden), er det personmarkedet som drar lasset. Der har veksten vært på solide 8,3 prosent, mot stillstand i samme periode i 2024. I kvartalet isolert vokste utlån i personmarkedet med 1,9 prosent, tilsvarende 545 millioner kroner.
– Veksten i personmarkedet er omtrent femti-femti mellom Helgeland og områder utenfor regionen, forteller Nordgaard.
– På Helgeland har Handelsbanken lagt ned sitt kontor, og da er kundene på flyttefot. Utenfor regionen er det mange utflyttere, og vi driver med relasjonssalg på Østlandet. Den demografiske utviklingen i bygde-Norge gjør at det er viktig å kunne vokse utenfor vårt kjerneområde, hvor vi ikke møter de samme demografiske utfordringene.
Mistet en storkunde
På bedriftssiden er det tyngre: Der har banken gått tilbake 1,6 prosent de seneste 12 månedene, mot frisk vekst på 8,4 prosent i fjor. I kvartalet isolert krympet utlånene til bedrifter med 3,3 prosent, eller 358 millioner kroner.
Dermed øker også andelen utlån til personkunder fra 71,8 prosent for et år siden til 73,7 prosent av totalen nå. Totalt økte utlånsvolumet med 187 millioner kroner, tilsvarende 0,5 prosent, i første kvartal isolert.
Nordgaard lar seg imidlertid ikke bekymre av dette, og forklarer at tilbakegangen i bedriftsmarkedet i hovedsak skyldes at én stor kunde har samlet hele sitt engasjement i én bank og trukket seg ut fra SB1 Helgeland.
– Resten er veldig stabilt og fint, sier hun.
Oppdrettsannlegg gir oppgang
Hun vedgår at det er stille innen bygg og eiendom i Indre Helgeland, men forteller at på kysten skjer det mye. Her bygges det tre landbaserte oppdrettsanlegg som skaper ringvirkninger i området.
– Oppdrettsannleggene er for store for vår bank, men det skaper arbeidsplasser og drypper på lokale bedrifter og boligmarkedet. I tillegg får vi ny flyplass og ny skole i området, og dette påvirker de lokale bedriftene som er våre kunder.
Nordgaard forventer, som mange banksjefer i dette kvartalet, at når rentene går ned, vil det skape investeringsvilje. Ikke minst tror hun at økende turisme vil trekke opp aktiviteten på Helgeland, med den nye flyplassen.
Marginer under press
Samtidig påpeker banken i rapporten at marginene i personmarkedet er under hardt press.
Inklusive provisjonsinntekter for overførte lån til boligkredittforetak, utgjør netto rente- og kredittprovisjonsinntekter i første kvartal 245 millioner kroner, mot 261 millioner kroner i forrige kvartal. I prosent av forvaltningskapital inkludert overførte lån utgjør dette 2,01 prosent mot 2,24 prosent forrige kvartal.
Nedgangen i netto rente- og kredittprovisjonsinntekter er i hovedsak relatert til reduserte innskuddsmarginer og redusert bedriftsmarkedsportefølje, heter det i rapproten, hvor det også skrives:
«I tillegg opplever banken et generelt press på marginene, spesielt for personkundemarkedet.»
Trives godt på egenhånd
– Vi har guidet på at vi forventer marginpress i 2025, bekrefter Nordgaard.
Hun sier dette handler både om at det er flere aktører i markedet som ønsker å gå nasjonalt, og at det høye rentenivået mest sannsynlig skal ned.
– Samtidig må vi minne om at marginfallet ikke er stort og kommer fra et høyt nivå – vi har fortsatt gode marginer. Det er på innskuddssiden vi har hatt et fall, og det skyldes en teknikalitet: vi har hatt høyt rentenivå, og renten på innskudd kapitaliseres bare én gang i året. Dermed får man en nedgang i prosentmessig margin, og det er litt av forklaringen. Vi har høy innskuddsdekning, og derfor slår dette tydelig ut i regnskapene, forklarer hun videre.
– I disse fusjonstider må jeg spørre: Er det aktuelt å vurdere fusjon eller samarbeid med andre banker for å styrke konkurransekraft og lønnsomhet i lys av marginpresset og den moderate totale utlånsveksten?
– Nei. Det er ikke aktuelt å fusjonere med noen. Vi tok grep i 2021 nettopp fordi vi er en stor nok bank til å stå stødig alene. Vi klarer oss veldig godt på egenhånd.