UTLÅNSFORSKRIFTEN

Dobler ung-millarden etter forskriftsendring

Som en reaksjon på regjeringens senking av egenkapitalkravet vil DNB påse at de kan hjelpe enda flere førstegangskjøpere inn på boligmarkedet fremvoer.

Maria Ervik Løvold, konserndirektør personmarkedet DNB
Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med at regjeringen senker kravet til egenkapitalen ved boligkjøp, fra 15 til 10 prosent, skriver DNB i en epost til BankShift at banken ønsker å bidra mot førstegangskjøpere i større grad, enn hva en slik endring gjør.

– Kravet til 15 prosent har vært et hinder, særlig for førstegangskjøpere. Disse endringene er vi glade for, og for å bidra til enda bedre effekt dobler vi Ung-milliarden til to milliarder i halvåret. Dette er kvoten vi holder av til lån for unge som kan betjene et boliglån, men som mangler hele kapitalen. Med den har vi hjulpet mange unge som kanskje ikke har foreldrebanken i ryggen. Nå kan vi hjelpe enda flere, sier konserndirektør for personmarked Maria Ervik Løvold i DNB.

Ung-milliarden er navnet DNB har gitt den delen av fleksibilitetskvoten banken øremerker å bruke på førstegangskjøpere som ikke er innenfor utlånsforskriftens rammer.

Løvold forteller at to av tre førstegangskjøpere i Oslo fikk hjelp av foreldrene i 2023, og nær halvparten i resten av landet.

– Disse endringene kan gjøre boligdrømmen til virkelighet for flere unge, men så klart da med et lån som er fornuftig. Her har vi som banker alltid hatt en viktig rolle i å gi gode råd, som blir enda viktigere, sier Løvold.

De siste års periode, med mange rentehevinger, ser Løvold på som en test av forbrukerne. En test forbrukerne har bestått, og bevist at de klarer seg godt i tøffe tider.

– Vi har vært gjennom en periode som på mange måter har vært en stresstest i praksis. De som tok opp boliglån i perioden med null-rente har måttet håndtere fjorten rentehevinger på to år. I den perioden har de aller fleste tilpasset økonomien på en god måte, sier hun.

– En periode så vi en økning i søknader om avdragsfrihet, men de tallene er tilbake på normalen. Samtidig ser vi en økning i sparing i fond, som er svært positivt og og viser at folk klarer å spare, tross utfordrende tider. Forbruket har også holdt seg overraskende stabilt, selv om det absolutt har vært tøft i flere bransjer. Vi ser heller nærmest ingen mislighold av lån. Den norske privatøkonomien i stort er robust og folk tar fornuftige valg og justerer ved behov, sier Løvold.