BOLIGLÅN

Departementet: Mer effektiv konkurranse - vanskelig å se sammenhengen, svarer DNB

Etter at kravet om egenkapital ble senket, men strengere kapitalkrav for IRB-bankene kom, sliter landets største bank med å se sammnehegen mellom meldingene fra Finansdepartementet.

Ida Lerner, finansdirektør DNB

I går kom Finansdepartementet ut med nyheten om at kravet til egenkapital senkes fra 15 til 10 prosent. Fredag morgen kom departementet med nok en nyhet; at IRB-bankene får strengere kapitalkrav.

– Vi forholder oss til de kravene som myndighetene setter, og har forberedt oss på ulike utfall i denne saken. Det er vanskelig å se sammenhengen mellom gårsdagens beslunting om å lette på egenkapitalkravet for boliglån, og dagens nyhet om strengere kapitalkrav for de samme boliglånene, sier finansdirektør Ida Lerner i DNB til BankShift.

IRB-bankene har over to tredjedeler av markedet i Norge på boliglån, så dagens regelendring om at IRB-bankene må øke risikogulvet for boliglån fra 20 til 25 prosent, vil gå ut over de ni IRB-bankene vi har i Norge, mens standardmetodebankene jubler over likere kapitalkrav. 

Lerner tror dagens nyhet kan skape unødvendig usikkerhet for de som ser på norske banker som mulige investeringer.

– For internasjonale investorer skaper dette en unødvendig usikkerhet knyttet til risikoutviklingen i norsk økonomi, ettersom hele 85 prosent av norske boliglån er i en IRB-bank, sier Lerner.

Regner med «mer effektiv konkurranse»

BankShift har vært i kontakt med Finansdepartementet og spurt om hvordan finansministeren mener de to regelendringene i sum vil påvirke markedet.

– Det er bankkundene som er vinnerne når vi nå får likere og bredere kapitalkrav i Norge. Nå kommer små og store banker mye nærmere hverandre i risikovektingen. Dette kan bidra til mer effektiv konkurranse i bankmarkedet, noe alle bankkunder er tjent med. De store bankene (såkalte IRB-banker) har god avstand til kapitalkravene og store overskudd og vil kunne tilpasse seg endringene på en måte som kommer kundene til gode, skriver statssekretær Geir Indrefjord i en e-post.

Kan bli negativt for kundene

Finans Norge peker på en bekymring for at boliglån kan bli dyrere som en effekt av dagens regelendring, noe også bankinvestor Magnus Vie Sundal påpekte som mulig effekt.

Hos DNB lurer de også på hvorfor norske banker er nødt til å bli enda mer solide, da de på et internasjonalt nivå allerede er i toppsjiktet.

– DNB er allerede en av de mest solide bankene i Europa, fordi Norge har de strengeste kapitalkravene samlet sett. Norges Bank anbefalte å videreføre kravene på dagens nivå fordi de norske bankenes boliglånsporteføljer er robuste. Det er viktig fremover at norske myndigheter leger vekt på den samlede konkurransekraften til norske banker, sier Lerner.