KAPITALKRAV

Bankinvestoren er spent på hvem som tar regningen: – Ikke en veldig god morgen

Porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management er spent på hva som skjer med boliglånene når en stor markedsandel blir nødt til å holde mer kapital.

Porteføljeforvalter i Borea, Magnus Vie Sundal.

Fredagsmorgen våknet bank-norge til nyheter om at Finansdepartementet gjør endringer i kapitalkravene. IRB-bankenes risikogulv på boliglån heves fra 20 til 25 prosent med virkning fra 30. juni 2025.

– Det var ikke en veldig god morgen. Litt uventet var det. Ikke i forhold til standarmetode, men jeg tror det var få analytikere og investorer som trodde de ville heve gulvet for IRB-bankene. Man trodde vel at de skulle være fornøyde med å gjøre det litt bedre for standardmetodebankene, sier bankinvestor Magnus Vie Sundal.

Han forvalter Borea Utbytte, et fond som investerer i norske banker. Vie Sundal påpeker at man ser det på kursen til IRB-banker på formiddagen fredag, der Sparebanken Vest og DNB blir truffet hardest og har gått ned med henholdsvis -1,96 og -5,40 siden forrige sluttkurs, i skrivende stund.

– Det er jo ikke noe banebrytende dette her, men det er litt kjipt for oss som investorer at bankene blir tvunget til å holde mer kapital. Det vil redusere utbyttekapasiteten i nærmeste fremtid og man vil få en lavere avkastning på egenkapitalen, sier Vie Sundal.

– Samtidig er det ikke krise heller. Det blir litt svakere utbyttekapasitet, men motstykke er jo at man vil få litt mer solide banker da. Hadde du spurt en NHH-professor ville han nok sagt at vi tåler litt lavere avkastning for mer stabile banker, legger han til.

Dominerende markedsandel

Nå ser Vie Sundal frem til å se hvordan markedet og konkurransen utvikler seg. Han mener det er enkelte ting som blir veldig interessant fremover.

– Det er jo en dominerende markedsandel som får hevet gulvene sine, altså en stor margin av boliglånene. Poenget med dette var å gjøre konkurransen jevnere, men mindre banker konkurrerer allerede godt mot de store på boliglån. De mindre bankene har ikke de samme egenkapitalavkastnings-målene som IRB-bankene, som har gjort at de har konkurrert godt, sier Vie Sundal.

– Det blir sånn sett spennende å se da om IRB-bankene, som må holde mer egenkapital bak lånene, vil skyve dette over på kundene, eller om konkurransen gjør at de må ta slaget selv. Det blir interessant, sier han.

Allerede priset inn lettelser

Når det kommer til hvordan han som investor ser på bankbransjen som helhet, påpeker Vie Sundal at markedet i stor grad allerede har priset inn endringen som kom i dag. Han viser blant annet til at Rogaland Sparebank og Sparebanken Øst er to av bankene som har gitt best avkastning på børsen så langt i år.

– Det skiftet har vi nok allerede sett, hvis vi ser på siste 12 måneder. At Rogaland og Øst er de to bankene som hittil i år har hatt best avkastning er ren refleksjon av at investorer har posisjonert seg på den kapitalnedsettelsen standardmetodebankene får.

– Ja, det er mer attraktivt å eie standarmetodebank nå, men den posisjonen er tatt, sier han.

Færre fusjoner?

Et annet poeng bankinvestoren finner interessant med hevingen for IRB-bankene, er hvordan dette vil påvirke fusjoner fremover. 

– Det vil jo gjøre oppkjøp mindre attraktivt, når forskjellene er mindre. Banker som kanskje var fusjonskandidater tidligere, tenker seg nå om en gang til når det er likere kapitalvilkår, sier Vie Sundal.

Samtidig fremhever Vie Sundal at nyhetene ikke er «helt svarte natta».

– Jeg skal ikke gjøre det til en større sak enn det er heller. Det er litt kjipt for oss investorer, da det legger en demping på prising i dag, men det er ikke en dramatisk endring sånn jeg ser det heller, sier han.