RESULTAT

– Aksjonærene har all grunn til å være fornøyde

Å flytte var helt riktig beslutning, mener Oddbjørn Berentzen i Lea etter å ha lagt frem den første kvartalsrapporten som svensk bank.

Oddbjørn Berentsen, adm. dir. i Lea Bank
Publisert

Aksjekursen til Lea Bank har økt med 50 prosent sammenlignet med siste handledag på Oslo Børs i slutten av desember og antallet aksjonærer er doblet fra 1000 til 2000.

– Den strategiske beslutningen om å ta banken til Sverige var helt riktig, sier Oddbjørn Berentsen, administrerende direktør i Lea Bank til BankShift, og legger til:

– Aksjonærene har all grunn til å være fornøyde.

Laber aktivitet i Oslo

Nettopp situasjonen for aksjonærene var én av fire årsaker som Berentsen løftet frem da han for snart et år siden fortalte BankShift hvorfor Lea Bank skulle bli svensk. 

– Da Bank Norwegian ble kjøpt opp og tatt av børs i november 2021, døde mye av interessen for oss andre nisjebanker, sa Berentsen i juni i fjor og fortalte om en børsmessig ørkenvandring med en rekke dager nesten uten omsetning og en børskurs godt under bokført verdi, selv om banken i den samme perioden leverte tre årsrapporter med et samlet overskudd på nesten en halv milliard kroner.

– Vi regner med at en svensk børsnotering skal gi økt likviditet i aksjen. Det vil innebære større muligheter for våre eksisterende aksjonærer, der mange har vært med oss veldig lenge, å kunne få omsette aksjene, sa Berentsen også.

Tidoblet handel i Stockholm

Og slik har det blitt. Siden 11 juni i fjor, da Lea Bank fikk vite at søknaden om å bli bank i Sverige var blitt godkjent av den svenske Finansinspektionen, har børsverdien på selskapet økt med 850 millioner kroner, ifølge Berentsen. Da sto børskursen i 7,60 norske kroner. I dag er den på 15,40 svenske kroner eller 16,50 norske, siden svenske kronen har hatt en betydelig sterkere utvikling de siste månedene. 

Og likviditeten i aksjen er tidoblet.

– Snitthandelen i Oslo lå på rundt 20 handler per dag, nå er vi oppe i 230 handler om dagen, forteller Berentsen.

Øker utbyttet kraftig

I tillegg har styret foreslått et utbytte på 1,80 svenske kroner per aksje.

– Det er en del høyere enn tidligere. Det er en konsekvens av at kapitalsituasjonen er bedre i Sverige, sier Berentsen.

Banken har med dette delt ut nesten fire kroner i utbytte de siste fire årene.

Resultatet ikke like bra

Lea Bank-sjefen har nettopp lagt frem sin første kvartalsrapport som svensk bankdirektør, og den er han ikke like fornøyd med, som selve flyttingen.

Det er ikke gratis å flytte en bank fra Norge til Sverige. Driftskostnadene har økt kraftig. Omregnet til norske kroner endte de på 60,5 millioner, opp fra 45,9  millioner samme periode i fjor. Det bidro til at kostnadsprosenten i banken gikk opp fra 29,4 prosent til 36,2 prosent.

Resultatet etter skatt endte på 21,1 millioner svenske kroner, tilsvarende 22,6 millioner norske kroner, ned fra 23,9 millioner i første kvartal 2024.

– Vi er ikke fornøyde men lønnsomheten vi har nå, sier Berentsen, og fortsetter:

– Det har vært et krevende kvartal både med marginpress og det faktum at vi har flyttet hele regnskapet fra norske til svenske kroner. Samtidig har vi jobbet med å minimere valutaeffektene av en sterkere svensk krone på en balanse på over ni milliarder kroner. 

Optimist

Når Berentsen blikker fremover er han likevel optimist.

At kapitalsituasjonen er betydelig bedret som svensk bank er en ting. Han mener også at banken har en plattform som er skalerbar nok til å takle vekst uten at kostnadene øker fremover.  

– Nummer én er å øke lønnsomheten. Vi må også bedre marginene og kanskje se på mulighetene for å ta ut porteføljer med misligholdte lån, og minske eksponeringen der, sier Berentsen.

Netto utlånstap var på 72 millioner svenske kroner (77,1 mill. NOK), men tapsavsetningene endte på 634 milloner svenske kroner. (679,2 mill. NOK)

Utlånsveksten har vært positiv i kvartalet. Brutto utlån økte med 291 millioner svenske kroner og veksten kom fra bankens samtlige fire markeder; Norge, Sverige Finland og Spania. Totalt er utlånsvolumet på 7,9 milliarder svenske kroner (8,45 mrd NOK), fordelt på Norge 38,4 prosent, Finland 37,1 prosent, Sverige 18,9 prosent og Spania 5,7 prosent.