ØKONOMISK KRIMINALITET
Eika: – Svindelene vi trøblet med i 2023 er nesten borte
Flere svindelforsøk anmeldes, og de tapte summene minker, konkluderer Økokrim. Det kjenner sjefarkitekt Jon Hagen i Eika seg godt igjen i - men advarer: – Svindlerne er kreative.

Økokrim anslår i en fersk analyse at svindlere satt igjen med et utbytte på 2,13 milliarder kroner i 2024, mot 864 millioner kroner i 2020. Dette tilsvarer en økning på rundt 150 prosent de siste fire årene, det viser en fersk rapport fra Økokrim.
Den nest største kategorien er såkalte nettbanksvindler. I denne kategorien er den noen lyspunkt; fra 2023 til 2024 økte antallet anmeldelser kraftig - men potten svindlerne satt igjen med ble mindre. Dette er helt i tråd med det blant andre Eika har kommunisert tidligere i år. Bankgrupperingen kan skryte av en reduksjon på om lag nitti prosent i tap som stammer fra klassiske Olga-svindler og phishing.
– I år ser vi en ytterligere nedgang, sier sjefarkitekt Jon Hagen i Eika til BankShift.
BankShift har tidligere omtalt Eikas nye antisvindelsystem, som har vært et sterkt bidrag for å få bukt med svindlene.
– Generelt vil jeg si at vi har fått på plass et system som gjør oss i stand til å detektere normal kundeoppførsel, eller, det vi egentlig er på jakt etter er den unormale kundeoppførselen. Det gjør at vi kan parkere transaksjoner som vi synes virker merkelige. Systemet fungerer veldig godt. Vi har fortsatt tap, men det er ofte små beløp. Og de synker. 2023 var det store året, sier Hagen.
– Svindelene vi trøblet med i 2023 er nesten borte, forteller han videre.
Når det er sagt, er kampen mot svindlerne på ingen måte vunnet. Mens noen metoder forsvinner, dukker andre opp.
– Nå er det mer sånn at offeret blir lurt trill rundt til å overføre pengene selv. Hvis vi stopper en betaling og setter den til manuell kontroll, instrueres de til å ringe banken og si at de skal kjøpe en bil, eller noe sånt. De prøver å lure banken til å være med på svindelen. Men bankene har blitt veldig flinke til å se tegninga, mener Hagen.
Han berømmer også myndighetene for å ha tatt tak i sakskomplekset.
– Tiltakene politiet har gjort, virker. Vi tror en del aktører er tatt av markedet, for å si det sånn. Så er det en generell økning i forståelsen i samfunnet. Det skal mer til for å bli lurt, tror Hagen.
– Hvordan opplever du samarbeidet med det offentlige?
– Det er et godt samarbeid, myndighetene har stor forståelse for problematikken. Politiet er mye mer aktive enn tidligere, sier han.
– Hva forventer dere fremover?
– Svindlerne er kreative. Det er vanskelig å spå hva som dukker opp i fremtiden. På de områdene vi har vært mest plaget, har vi mye bedre kontroll enn før. Men vi må passe på at vi ikke blir for strenge, slik at normal bruk av banken blir skadelidende. Riktignok stopper vi noen transaksjoner som vi kontrollerer manuelt, men det fører bare til noen timers forsinkelse på betalingen. Veldig få har uttrykt misnøye rundt det.