STRATEGIENDRING
Etter en omfattende omstilling har Næringsbanken staket ut hvor det skal satses
Færre av de mindre bedriftene, og et skjerpet fokus på Innlandet og Osloregionen står for tur for Næringsbanken, som nå skal ut å hente kunder igjen.
![Administrerende direktør Johan Linn i Næringsbanken.](https://image.bankshift.no/345616.webp?imageId=345616&x=0.00&y=21.20&cropw=100.00&croph=64.54&width=960&height=624&format=jpg)
Lederstolen hos Næringsbanken har sett flere utskiftninger de siste årene og resultatet til banken har endt i rødt. Risikoen i utlånsporteføljen var så stor at Finanstilsynet måtte inn og gi banken beskjed om at man ikke fikk låne ut mer penger.
Den siste tiden har banken jobbet hardt med å få ting på rett vei, og administrerende direktør Johan Linn i Næringsbanken begynner nå å se lysere tider.
– Næringsbanken har vært i en omfattende og krevende omstilling der risikoreduserende tiltak og styrking av kompetansen har vært øverst på agendaen. Samtidig som dette er en pågående prosess, har banken lyktes i å redusere risikoen i porteføljen og å styrke organisasjonen, skriver Linn til BankShift i en epost om situasjonen banken nå finner seg i.
– Banken styrket også kapitaliseringen gjennom en kapitalinnhenting som ble konkludert tidlig 2024, og likviditetssituasjonen i banken er meget god, påpeker han.
Preget av prosessen
For andre kvartal endte resultat etter skatt på -19,2 millioner kroner. Netto rente- og provisjonsinntekter har falt etter tiltak fra banken, som har sett at netto utlån til kunder er redusert med 253 millioner kroner.
– Bankens resultat er preget av at banken fortsatt er i en omstilling/opprydding dette halvåret. Netto rente- og provisjonsinntekter er lavere enn tilsvarende periode i fjor i hovedsak som følge av en balansenedbygging på cirka én milliard kroner. Samtidig er netto finans foran fjoråret som følge av større likviditetsportefølje og engangseffekter fra eierposter, sier Linn.
Og selv om banken har holdt på med en oppryddingsprosess over en lengre periode, er banksjefen obs på at også fremtidsutsiktene fortsatt er krevende for banken.
– For enkelte sektorer forventes det at det blir verre før det blir bedre. Banken har tatt ekstra tapsavsetninger for å ta høyde for dette. I tillegg har banken tatt økte avsetninger på to større engasjementer, sier Linn.
Kapitaldekningen i Næringsbanken er derimot god. Etter flere tiltak har banken nå fått opp ren kjernekapital på 25,2 prosent.
Endret flere prosesser
Når det kommer til hva man har gjort i Næringsbanken, forteller Linn at det blant annet har handlet om å få med alle i banken på å gå ned i materien.
– Risikoreduksjonen har kommet gjennom flere dimensjoner. Gjennom bedre kontroll med utlånsporteføljen og bankens sikkerheter, dialog med kundene, økt organisatorisk kompetanse og målrettet balansenedbygging. Det naturlige neste steget for banken blir nå å øke fokuset mot ny utlånsaktivitet.
Mer fokusert område
Linn legger til at man har snudd på alle steiner i egen bank, flere ganger. Noe som har gitt bedre kjennskap til blant annet bankens portefølje.
– Parallelt har retningslinjer, rutiner og praksis blitt strammet inn. Arbeidet med å gå ned i materien, kombinert med gode ansettelser, har ført til et betydelig kompetanseløft i organisasjonen. Effekten av at organisasjonen jobber samlet mot et mål har også hatt stor verdi, sier Linn.
– Er der enkelte områder eller segmenter Næringsbanken ikke vil være interessert i fremover?
– Banken vil bevege seg bort fra mindre kunder og i større grad fokusere på mellomstore bedrifter i Innlandet og Stor-Oslo. Disse regionene viser potensial for økonomisk vekst, spesielt innen eiendomsutvikling og næringsbygg, hvilket gir en stor mulighet for en spesialisert forretningsbank som Næringsbanken. Banken har derfor åpnet et kontor i Oslo for å håndtere både eksisterende kunder, samt nye kunder i osloregionen, sier Linn.