ARBEIDSLIV

Flere bankansatte rapporterer om psykiske plager og utmattelse

En ny rapport om nordmenns arbeidsmiljø viser at ansatte i bank- og finansnæringen opplever en høy grad av både motivasjon og autonomi, men også at dette går utover både fritid og psykisk helse.

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) sin Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024.
Publisert

Nylig lanserte Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) sin Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024

– Faktaboka er helt avgjørende for at vi skal ta de rette veivalgene når vi skal skape bedre arbeidsmiljøer, inkludere flere i arbeidslivet, og holde flere i arbeid, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, som var tilstede under presentasjonen.

BankShift har gjennomgått rapporten, som på nær 300 sider tar for seg over 50 ulike arbeidsmiljøindikatorer som har betydning for arbeidernes helse, fravær og frafall. 

Rapporten ser på over 80 ulike nærings- og yrkesgrupper, blant annet bank- og finansnæringen, og ser spesifikt på trender i perioden 2019/2020 til 2023.

Press på digitalisering

Innen digitalisering skiller bank- og finansnæringen seg spesielt ut blant de over 80 næringene som er undersøkt, som en av de sektorene hvor aller flest rapporterer om ny teknologi på arbeidsplassen.

78 prosent rapporterte at de siste tolv månedene har måttet ta i bruk ny teknologi eller nye administrative systemer. Rapporten viser også at de ansatte i hovedsak følte at de mottok den opplæringen de hadde behov for, for å ta i bruk verktøyene.

Digitale endringer er på mange måter positive, ifølge rapporten, og kan bidra både til redusert arbeidsbelastning og økt grad av selvstendighet i arbeidet. 

Det pekes imidlertid også på at dette krever tilpasning og læring, noe som potensielt kan føre til stress og usikkerhet. Rapporten fremhever at digitaliseringen kan føre til en økt arbeidsmengde og et konstant behov for å tilpasse seg og lære nye ferdigheter.

Økning i psykiske plager og utmattelse

Rapporten viser en økning i bruken av delvis hjemmekontor, og innen bank- og finanssektoren er det en betydelig høyere andel som oppgir at de jobber hjemmefra etter ordinær arbeidstid – hele 40 prosent.

Dette vekker bekymring om balansen mellom arbeid og fritid i bank- og finanssektoren. Rapporten anerkjenner fleksibiliteten som hjemmekontor gir, men advarer også om at grensene mellom arbeid og privatliv kan viskes ut. Dette kan føre til en «alltid på»-kultur, som kan føre til stress og utbrenthet.

Bank-, finans- og forsikringssektoren har likevel en av de lavest rapporterte forekomstene av psykiske plager i perioden 2020 til 2023, men det er verdt å merke seg at disse tallene økte markant fra 2022 til 2023, fra omtrent 12 til omtrent 17 prosent som rapporterte om psykiske plager.

Næringen er også en av de med størst vekst i de som rapporterer om psykisk utmattelse, hvor tallet var på over 40 prosent i 2023. Ansatte i bank- og finansnærigen oppgir også en økende grad av arbeidsrelatert hodepine eller migrene.

Sektoren vokser, motivasjonen øker

Rapporten viser at sektoren bank, finans og forsikring har en stødig økning i sysselsatte fra 2019 til 2023. 

De ansatte i næringen har generelt også en høyere jobbmotivasjon enn andre næringer, og den har økt fem fem prosentpoeng de siste årene.  Det er verdt å merke seg at bank- og finanssektoren er den eneste næringen hvor motivasjonen for å jobbe, faktisk øker.

Når det gjelder en følelse av selvbestemmelse i egen arbeidshverdag, er det også kun innenfor bank, finans og forsikring at rapporten finner en tydelig endring i retning av mer selvbestemmelse.

LES OGSÅ: