FUSJON

Forteller om jubelstemning etter fusjonsplaner: – Har erfaring med at det blir god avkastning

Skue Sparebank og Hjartdal og Gransherad Sparebank har gått inn i forhandlinger om fusjon mellom bankene.

Administrerende banksjef Hans Kristian Glesne i Skue Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Nok en fusjon er på trappene. Skue Sparebank og Hjartdal og Gransherad Sparebank kom ut med en børsmelding torsdag morgen om fusjonsforhandlinger mellom de to bankene.

Etter at begge banker har vært med på fusjoner tidligere, kan administrerende banksjef Hans Kristian Glesne i Skue Sparebank, som vil bli banksjefen i den sammenslåtte banken, fortelle at stemningen er meget god.

– Det var jubelstemning i banken da nyheten kom. En ting som er litt annerledes hos oss er at vi har vært gjennom fusjoner to ganger tidligere, og alle involverte har gode erfaringer. Eierne av banken har erfaring med at det blir god avkastning, og de ansatte har erfaringer med at det er positivt med større fagmiljøer, sier Glesne til Bankshift.

Han forteller at de ansatte i banken kan ha spekulert i en sammenslåing mellom de to bankene allerede før bankene begynte å prate sammen om fusjonen i sommer. Så godt mener han også de ansatte i bankene kjenner hverandre. Som han påpeker som en av grunnene til at man valgte hverandre som fusjonspartnere.

Så til Kongsberg

Bakgrunnen var for Skue, som for de fleste andre sparebanker som slår seg sammen, basert på det regulatoriske.

– Vi gjør dette på bakgrunn av at det skjer mye rundt oss. Det er blitt enda tøffere konkurranse som preger marginene, samtidig, parallelt og kombinert skjer det mye på det regulatoriske som presser kostnadene. Da har vi en klar ambisjon om å være offensive og gjøre grep, sier Glesne. 

Skue Sparebank har kontorer gjennom hele Buskerud, men manglet kontor i Kongsberg. Det skal også ha spilt inn i valget av fusjonspartner.

– Litt av grunnen er at vi er overalt i Buskerud, unntatt i Kongsberg. Der ser vi at det skjer mye spennende fremover, og da ønsket vi å ta del i veksten. Hjartdalbanken er allerede i Kongsberg, og da var det bedre for oss å slå oss sammen med dem, enn å konkurrere mot en god venn, sier Glesne.

Den sammenslåtte banken vil bli nest største eier basert på dagens aksjonærstruktur i Eika, og tredje størst basert på forretningskapital, bak Sandnes Sparebank og Skagerrak Sparebank, når man blir ferdig med fusjonen der Larvikbanken og Andebu Sparebank går inn i Skagerrak.

– Det er vi ikke så opptatt av. Vi er opptatt av at bankene skal gjøre det som er riktig for seg, uavhengig av størrelse. Om vi er nummer to eller nummer fire, det har ingen betydning for oss, sier Glesne.

Banksjef vs. Styreleder

Han påpeker at det er viktig for ham å skille rollene som banksjef i Skue Sparebank, og styreledervervet i Eika Gruppen når han svarer på slike spørsmål. For når det kommer til trenden med fusjoner i bankmarkedet i Norge, svarer han som styreleder i Eika.

– Jeg oppfatter det som en naturlig konsekvens av det som skjer rundt oss. Da tenker jeg på det regulatoriske. Jeg tror alle gode bankstyrer der ute har vurdert hva man skal gjøre i fremtiden. Jeg tror man vil trenge større fagmiljøer i bankene enn det man har hatt. Så er det klart at enkelte banker kommer frem til at det er bedre å seile på egen kjøl, mens andre kommer frem til at det er bedre å gå sammen, sier Glesne.

– Tror du det har vært mer av vurderinger som går på fusjon, og flere banker som har vært ute i markedet og pratet med andre banker om mulige fusjoner den siste tiden?

– Det blir spekulasjon fra min side, men jeg tror ikke alle har vært ute og sondert. Men at alle styrer får med seg at det skjer en del fusjoner og at det står på agendaen, det er klart. Så er jeg mer opptatt av å få sagt at vi i Eika er mer opptatt av slagkraftige lokalbanker, ikke bare størrelse, sier Glesne.

Fusjoner i Eika

Fusjonsplanene til Skue Sparebank og Hjartdalbanken kommer kun kort tid eller at Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank kom med samme plan. Det gir to store Eika-fusjoner på kort tid. På spørsmål om fremtiden til Eika Gruppen er færre små, men flere store banker, ønsker ikke Glesne å kommentere på hva bankene skal eller burde gjøre.

– Som styreleder, så har ikke vi i Eika noen holdninger eller mandat i forhold til å jobbe for eller imot fusjoner. Det ligger ikke i Eika sin rolle. Bankene skal ta selvstendige valg som er riktig for sin bank. Eika skal støtte oppunder med gode produkter og løsninger uavhengig av hva bankene vil gjøre, sier Glesne.

– Har det noe å si for Eika Gruppen når fusjoner innad i alliansen skjer, som endrer på eierforhold og/eller struktur?

– Ikke i nevneverdig grad. Hvis det er fusjoner som fører til at det kommer banker inn, så påvirker det positivt. Hvis det er fusjoner som gjør at banker forsvinner fra alliansen, så påvirker det negativt. Og når det er sagt, så tror jeg man må ruste seg for at banker både kan komme og gå i fremtiden, sier Glesne.