FUSJON
Ikke klart når porteføljen til SB1 Sørøst-Norge blir en IRB-portefølje: – Vi har ikke hørt noe fra Finanstilsynet
Det er uklart når Sparebank 1 Sør-Norge kan dra nytte av IRB-modellen for porteføljen til Sparebank 1 Sørøst-Norge.
1. oktober fusjonerer
IRB-banken Sparebank 1 SR-Bank og standardmetodebanken Sparebank 1 Sørøst-Norge
og blir til Sparebank 1 Sør-Norge (SSN). Ved utgangen av kvartalet hadde de to
bankene et samlet utlånsvolum på 391,2 milliarder. Porteføljen til Sparebank 1
Sørøst-Norge utgjorde 27,3 prosent av den totale porteføljen. Men det er ikke
klart når porteføljen til Sparebank 1 Sørøst-Norge vil dra fordeler av IRB-modellen
som SR-Bank tar med seg inn i fusjonen.
– Vi har ikke hørt noe fra Finanstilsynet, sier finansdirektør i Sparebank 1 Sørøst-Norge, Roar Snippen, til BankShift.
Søknaden ble levert inn til tilsynet i forbindelse med annonseringen av fusjonen i oktober i fjor. Sparebank 1 Sørøst-Norge har jobbet mot å bli en IRB-bank siden 2021, og har ryddet i porteføljene for å få det til.
– Rydde er kanskje ikke riktig ord, vi har mer strømlinjeformet porteføljen. På grunn av systemene fra alliansen hadde vi god kvalitet på dataene våre, og var godt på vei, forklarer Snippen.
Han poengterer at alle nye lån og refinansierte lån vil bli en del av IRB-porteføljen til SSN.
Vemodig
På fellespresentasjonen til de største Sparebank 1-bankene presenterte konsernsjef i banken Per Halvorsen og finansdirektør Snippen bankens resultater for siste gang.
– Vi må innrømme at det er litt vemodig å presentere resultater for siste gang, men det er gøy at vi nå kan levere et godt resultat rett før fusjonen, smiler Halvorsen.
Han har jobbet sammen med Snippen siden Sparebank 1 Telemark fusjonerte med Holla og Lunde Sparebank i 2012. Da var Halvorsen leder for førstnevnte og Snippen for sistnevnte.
I 2021 fusjonerte Sparebank 1 Telemark med Sparebank 1 BV og ble til Sparebank 1 Sørøst-Norge. I 2022 kom Sparebank 1 Modum til. Nå fusjoneres banken videre med SR-Bank.
– Det var nødvendig for oss å bli større. Lokalbankene i Vestfold, Telemark og Buskerud var for små til å kunne konkurrere med de store bankene i bedriftsmarkedet og vi måtte la store kunder gå fordi vi ikke var store nok. Som Sparebank 1 Sørøst-Norge ble vi en enda sterkere aktør. Fusjonen med SR-Bank styrker oss ytterligere og vi etterlater fem gode stiftelser som kommer til å ivareta lokalmiljøet, det er vi fornøyd med, sier Halvorsen.
Få i konsernledelsen
Konsernledelsen i SSN består av 13 personer, kun tre av dem kommer fra Sparebank 1 Sørøst-Norge. Og mens konserndirektørene fra SR-Bank stort sett fortsetter i rollene de hadde, så får de tre fra Sørøst-Norge nye stillinger.
– Hvordan ble fordelingen i konsernledelsen mottatt hos deres ansatte?
– Det ble mottatt profesjonelt, vi har vært gjennom flere fusjoner nå og er nesten vant til det, svarer Halvorsen.
Han forklarer at fusjonen stort sett er blitt godt mottatt hos de ansatte og lokalmiljøene. Halvorsen er en av de tre som kommer inn i konsernledelsen som viseadministrerende direktør og har også fått ansvaret for folk og integrasjon, det tilsvarer oppgavene til HR-ansvarlig. Snippen blir stedfortredende finansdirektør, men han blir ikke en del av konsernledelsen.
– Føler dere på at dette blir en bank som kommer til å bli styrt fra Stavanger?
– Nei, det ligger i avtalen at en del konsernfunksjoner skal ligge på Østlandet, svarer Halvorsen.
Mistet nøkkelpersonell
Etter at Sparebank 1 Sørøst-Norge var fusjonert ble det tilbudt sluttpakker til alle over 62 år. Det førte til at mer nøkkelpersonell enn antatt sluttet i banken og bidro til at utlånsveksten kjølte seg ned.
– Det var rundt 80 ansatte som takket ja til sluttpakken, og en del av det var nøkkelpersonell som vi gjerne skulle hatt med oss videre. At de sluttet gjorde at vi måtte lære opp mange i nye roller, forklarer Snippen.
Rapporten for andre kvartal 2022 var første rapport etter at Modum ble med i rapporteringen. Da var brutto utlån på 105,3 milliarder kroner. To år senere var utlånsvolumet steget til 106,6 milliarder kroner, det er en utlånsvekst på 1,2 prosent på to år.
– Det blir ikke en utfordring i fusjonen med SR-Bank for alle skal være med videre. Vi er også ferdig med strømlinjeformingen av porteføljen, så nå er vi klar for vekst, sier Halvorsen.