RAMMEVILKÅR
Lea letter på sløret om Sverige-planene
På tre år er den norske andelen av totalporteføljen til Lea Bank nesten halvert. Nå har refinansieringsbanken lagt en tentativ plan for å ta selskapet av Oslo Børs og flytte til Sverige.
For et par uker siden kom meldingen om at nisjebanken Lea Bank, som spesialiserer seg på refinansiering, har søkt om banklisens i Sverige. Beskjeden kom en drøy måned etter at banken inngikk et nytt strategisk samarbeid med det svenske konsernet Stena, som også gikk inn på eiersiden.
Torsdag presenterte administrerende banksjef Oddbjørn Berentsen resultatene for fjerde kvartal og fjoråret. Resultatet etter skatt på tampen av året endte 30,7 millioner kroner i sort, mens lønnsomheten for året som helhet var 106 millioner kroner – begge ned med henholdsvis 43,3 prosent og 24,2 prosent fra tilsvarende perioder året før.
Les mer om resultatet lenger ned i saken.
Store deler av presentasjonen ble imidlertid brukt på å fortelle om flytteplanene.
To hovedgrunner
Lea har virksomhet i de nordiske landene minus Island, samt Spania. I fjerde kvartal 2020 utgjorde den norske utlånsporteføljen 67 prosent, mens denne andelen nå har krympet til 35 prosent. Totalt er den norske utlånsporteføljen i Norge 2,4 milliarder kroner. Det største markedet er Finland, med 3,2 milliarder kroner, mens banken har utlån på 913 millioner kroner i Sverige og 292 millioner kroner i Spania.
– Jeg vil påstå at rundt 80 prosent av de vi konkurrerer med, har hovedkontor i Sverige, sa Berentsen under presentasjonen.
En av årsakene til at han ønsker seg Sverige som nytt hjemland for banken, er at regelverket i Norge ikke harmoniserer fullt ut med det som brukes i EU per i dag.
Blant annet er det strenge restriksjoner knyttet til utenlandsk eierskap, noe som viser til et annet viktig poeng for Berentsen: tilgang på investorer og risikokapital.
– Det er mye større investorspace for nisjebanker i Sverige.
Han peker blant annet på aktører som EQT og Nordic Capital, som er investert i nisjebanker i nabolandet. I Norge er det ingen slike miljøer som har satset på feltet, og ifølge Berentsen falt interessen ytterligere da Bank Norwegian ble kjøpt opp og flyttet til nettopp Sverige.
– Investorer som har vært med oss i mange år kan også få utfordringer med å få en exit på et fornuftig nivå. De mulighetene er bedre i Sverige.
Riktignok har ikke Lea Bank hentet ekstern kapital siden 2018, og det ligger heller ikke i de umiddelbare planene til banken nå.
– Vi ser at markedet er mer trått for risikokapital, men det blir bedre under svensk konsesjon.
Fremdriften
Lea bank har nå etablert et svensk selskap, som står klar når søknaden om konsesjon eventuelt godkjennes av det svenske finanstilsynet – Finansinspektionen (FI).
– Det er et omfattende arbeid, sa Berentsen, som forteller at søknaden er 2000 sider lang.
– Det var et krevende arbeid som har tatt tid, men jeg tror vi har gjort dette på rekordtid. Det er mye mer omfattende enn å søke i Norge, for å si det sånn.
I forrige uke fikk Lea et brev fra FI, der det ble bekreftet at søknaden var komplett. Der ble det ifølge Berentsen skissert en behandling med frist 31. juli inneværende år.
– Vi tar det som et tegn på at arbeidet med søknaden er av høy kvalitet.
Hvis FI gir grønt lys, er det normal praksis at konsesjonen må tas i bruk innen et år, som altså kan bety at Lea må være i mål innen utgangen av sommeren 2025.
– Hvis alt går etter planen, kommer vi til å kjøre et investor-«roadshow» for å gjøre oss mer kjent i Sverige. Det ligger ikke i planene å hente kapital, så det blir ingen «full IPO», men en listing-prosess, sa Berentsen under presentasjonen.
Han fortalte også at banken har innledet en dialog med Nasdaq i Sverige, og hevder de stiller seg positiv til flyttingen.
Økte tap i krevende makromiljø
Egenkapitalavkastningen til Lea Bank endte på ni prosent i kvartalet og åtte prosent for året.
Samtidig viste banken til økte tap på utlån. I fjerde kvartal var tallet 72,1 millioner kroner, eller 4,3 prosent – opp fra 4,1 prosent i kvartalet før og 2,4 prosent i tilsvarende periode i 2022.
På årsbasis førte Lea Bank et tap på utlån på 4,3 prosent, opp fra 3 prosent i 2022, noe banken tilegner større makroøkonomisk usikkerhet og økt sannsynlighet for mislighold i porteføljen.
Brutto utlån til kunder økte med 306 millioner kroner i løpet av kvartalet, og med 626 millioner kroner for året 2023.