FINANSKLAGENEMNDA
Må betale en halv million mens de andre bankene slapp unna: – Vi var litt for imøtekommende
Åtte banker gjorde relativt like kredittvurderinger av en kunde. Nå er seks av dem frikjent av Finansklagenemnda, mens Instabank alene må ettergi et lån på en halv million kroner.

En mann med spilleproblemer tok i perioden fra 2017 til 2019 opp forbrukslån i åtte banker på til sammen 2,5 millioner kroner, det fremkommer i en rekke avgjørelser fra Finansklagenemnda. Syv banker ble frifunnet, mens Instabank alene må ettergi en halv million kroner (ekstern lenke) for lån de ga mannen. Mannen har misligholdt all forbruksgjeld.
– Helt generelt er vi fortsatt ikke enige i nemndas vurdering av saken, skriver administrerende direktør i Instabank, Robert Berg, i en epost til BankShift.
Gjeldsregisteret ble satt i drift sommeren 2019, og alle lånene er gitt før det. Mannen med spilleproblemene vil fritas for gjeldskravene fordi ham mener at bankene hadde frarådingsplikt. Bankene svarer relativt likt på anmodingen. De forklarer at de ikke visste om spilleproblemene da lånene ble gitt og mener at kredittvurderingene var forsvarlige. Nemnda konkluderer med at bankenes kredittvurderinger har vært forsvarlig basert på informasjon de hadde om mannens økonomiske situasjon på lånetidspunktet.
Dermed ble Lea Bank, Heder Bank, Kredittbanken, Morrow Bank, BN Bank og Sparebank 1 Sør-Norge frikjent for krave om ettergivelse av gjeldskravene. Lea Bank er et resultat av en fusjon mellom Brabank og Easybank i 2020, begge bankene ga lån til mannen med spilleproblemer.
Nemnda mener også at kredittvurderingen til Instabank har vært god nok, men i den saken melder det seg en annen problemstilling.
Litt for imøtekommende
Instabank lånte mannen en halv million kroner i to omganger, men opplyse kun om det ene lånet i første klagerunde som var i februar i år. Begge lånene var omtrent like store. Nemndas sekretariat vurderte saken på grunnlag av foretakets redegjørelse og fremlagte dokumentasjon og ga mannen medhold i klagen. Tre uker senere fremla Instabank mer dokumentasjon og opplyste om resten av lånet.
Utfordringen var at Instabank omtrent samtidig sendte et brev til nemnda der de skrev at de tok sekretariatets vurdering til følge. Mannen ble gjort kjent med bankens svar samme dag. Dermed ble tvisten ansett løst, og saken henlagt.
– Mulig vi var litt for imøtekommende i den innledende dialogen i saken, kommenterer Berg.
Må dekke mer
Nå må banken dekke både den halvdelen av lånet som sekretariatet behandlet og den delen som ble meldt inn i etterkant, det konkluderer Finansklagenemnda med.
«Etter nemndas oppfatning forpliktet foretaket seg med bindende virkning å frafalle kravet mot klager da klager fikk kunnskap om foretakets svar» skriver Finansklagenemnda i avgjørelsen.
Instabank må dermed dekke gjeldskravene, som banken alt har solgt til et annet finansforetak.
– Disse lånene ble gitt før Gjeldsregisteret kom sommeren 2019, er det blitt lettere å unngå slike saker etter det?
– Jeg tror ikke Gjeldsregisteret har noe betydning i dette, bortsett fra at det burde bli færre slike saker over tid grunnet at kredittvurderingsgrunnlaget har blitt bedre, svarer Berg.
I tillegg til at mannen vil ha slettet gjelden hos bankene, vil han også ha slettet et lite krav fra Kredinor Finans på 5.000 kroner. Nemnda ga Kredinor medhold i den saken.
Avgjørelsene i saken er 2025-702, 2025-703, 2025-704, 2025-705, 2025-706, 2025-707, 2025-708, 2025-709 og 2025-711.