SAMARBEID
Norges nyeste banksamarbeid har funnet et navn: – Vi er ikke en allianse
LBA og DSS har signert en avtale om sammenslåing – nå har de også kommet frem til et navn.
I mai annonserte Lokalbank alliansen (LBA) og De samarbeidende
sparebankene (DSS) at de ville fusjonere, men navnet var de ikke enig om. Nå
har de 16 bankene signert en sammenslåingsavtale og de har landet på et navn:
Lokalbank samarbeidet (LBS).
– Vi er ikke en allianse, vi er et samarbeid. Forskjellen er at våre banker ønsker å stå selvstendige og være direkte involvert i alle prosesser. Samarbeidet skal ha et kompetansefelleskap, felles innkjøp, felles utviklingsprosjekter og samordne våre interesser utad. Gjennom samarbeidet får vi også en tydeligere stemme inn mot Frendegruppen og mot myndighetene, sier påtroppende leder for LBS, Bent R. Eidem, til BankShift.
Han viser til at det er nyttig for samarbeidet å kunne ha en felles stemme mot myndighetene i forhold til det regulatoriske rammeverket. Eidem fremhever spesielt forskjellene i kapitalkravene til standardmetodebankene og IRB-bankene. Myndighetene har lovet bankene en utjevning i starten av neste år. EU mener også at norske banker må bli aksjebanker i stedet for å ha egenkapitalbevis.
Til sammen har bankene i samarbeidet over 250.000 kunder, 625 medarbeidere over hele landet og 150 milliarder kroner i samlet forretningskapital.
– Lokalbankene er en bærebjelke i lokalsamfunn og støtter tusenvis av lokale foreninger hvert år. Lokale banker er garantisten for at lokalt norsk næringsliv skal lykkes og at norske lokalsamfunn skal fortsette å utvikle seg, poengterer Eidem.
En klar forventing
DSS mistet to medlemmer på ett halvt år. Først gikk Haugesund Sparebank til Eika i forbindelse med en fusjon med Tysnes Sparebank på tampen av 2023. Den juridiske fusjonen mellom bankene skjer senere i år. I mai gikk også Skudenes og Aakra Sparebank over til Eika. Dermed var det bare seks DSS-banker igjen. En uke etter at den siste banken forlot alliansen kom beskjeden om sammenslåingen av LBA og DSS. Administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank og leder i interimstyret i Frendegruppen, Heidi Nag Flikka, forklarer at utmeldingen av to banker ikke var avgjørende.
– DSS og LBA har samarbeidet tett i to år nå. Gjennom Frendegruppen er vi med i mange av de samme produktselskapene. DSS og LBA har lik tilnærming til bankdrift og sammenslåingen er et naturlig neste steg, sier Nag Flikka.
– Hvorfor annonsere det i mai før alt var klart?
– Vi synes ikke det var rett å gå ut i markedet først når alt var klart. I mai gikk vi ut med en klar forventning til om en fusjon ville komme og nå har vi jobbet oss gjennom en del prosesser i de 16 bankene og selskapene og er klar for fusjon. Sammen blir vi et sterkt samarbeid som er et attraktivt alternativ til de andre bankkonstellasjonene, sier administrerende banksjef i Aasen Sparebank og styreleder i LBA, Bjørn Asle Hynne.
Den endelige fusjonen vil skje mot slutten av året, mest sannsynlig i november. Inntil da vil begge alliansene fortsette, og styrene deres vil bestå. Det er opprettet et interimstyre i det nye samarbeidet, men det er ikke valgt en leder.f
– Vi har i dag et arbeidsutvalg som har jobbet med fusjonen som videreføres som det nye interimsstyret og styret vil konstitueres når vi nå har signert fusjonsavtalene. For at vi skal komme i mål må alle være med å dra lasset. Så er det opp til valgkomiteen å foreslå styrevervene i LBS, forklarer Hynne.
Felles IT-plattform
I dag er LBA og DSS på to forskjellige kjernebankløsninger, SDC og Tietoevry. Til neste år vil Frendegruppen finne et felles system til alle.
– Det blir en felles IT-plattform. Vi sier det på den måten fordi det ikke er sikkert at vi får kjernebankløsningen og andre IT-systemer fra samme leverandør. For oss er det et poeng å finne den løsningen som passer bankene best uavhengig av hvem som leverer den, sier Eidem.
Han mener at det er en fordel at bankene har to kjernebanksystem og at det gjør dem bedre i stand til å velge det som passer dem best.
Alle ansatte skal med
LBA har hatt sitt hovedkontor i Trondheim, mens DSS har hatt sitt i Haugesund. DSS har også folk på et kontor i Bergen. Eidem forklarer at det nye samarbeidet ikke har et hovedkontor.
– Vi skal fortsatt være til stede der vi er i dag og alle ansatte skal være med videre, sier Eidem.
– Kommer dere til å effektivisere når det kommer naturlige avganger?
– LBA har nylig vært gjennom en oppgradering og har gjort noen ansettelser. DSS skulle gjennom en lignende oppgradering. Nå som vi slår oss sammen så blir det ikke behov for det, svare Eidem.