RESULTAT
Venter tøffere konkurranse i personmarkedet: DNB med «step change» i kapitallette inntekter
Finansdirektør Ida Lerner forventer stort press på rentemarginene fremover, og legger mange egg i Carnegie-kurven i jakten på vekst.

DNB klarte ikke å leve opp til forventningene i andre kvartal. Kostnadene økte, men inntektene holdt ikke tritt - og markedet har reagert med å sende aksjen rett ned.
– Det er klart at med den tøffe konkurransen som er der ute, der det handler om at kundene skal velge oss, så er det et marked som er hardt konkurranseutsatt. Det påvirker marginene og da må vi bli enda bedre på attraktivitet inn mot kundene, sier finansdirektør Ida Lerner i DNB til BankShift.
– Hvis marginene på utlån blir mer presset i tiden fremover, ser dere på noen spesifikke poster i andre steder der inntektene må øke?
– Det er viktig å si at marginene per se handler om hvordan vi priser ut mot kundene. Det er en viktig komponent, og det henger tett sammen med innskuddsprisingen, påpeker Lerner.
Med det sagt, peker hun på oppkjøpet av Carnegie som spesielt viktig fremover.
– Vi har et ønske om å øke våre kapitallette inntekter, altså de inntektene som ikke kommer fra personmarkedet, slår hun fast.
Årets andre kvartal er det første der Carnegie er fullt integrert i DNB, og banken kan vise til en økning i netto provisjons- og gebyrinntekter på 27,1 prosent i kvartalet, sammenlignet med andre kvartal 2024, til 4,4 milliarder kroner. DNB har aldri hatt et så sterkt kvartal på dette området.
– Dette kvartalet har vi gjort et ganske stort «step change», med et stort løft i kapitallette inntekter på commission and fees, i tillegg til at vi ser et veldig godt bidrag fra det som er FX-renter og råvarehandel, som øker inntektene, sier Lerner.
– Det er viktig for oss fordi det er andre inntekter enn rene renteinntekter. Så vi har jo suksessivt over tid bygget en ny plattform som gir organisk vekst, men nå tar vi det ytterligere et knepp opp ved at vi får med Carnegie på laget.
Mye utsatt i andre kvartal
– Hvordan vurderer du det første kvartalet med Carnegie fullt integrert?
– Jeg må si meg veldig imponert over det DNB Carnegie med Alex (Alexander Opstad, journ. anm.) og teamet får til, samt det man får til på Asset Management og i Wealth Management.
– Vi ser en økt aktivitet, og at kundene ser dette som et positivt tilbud. Det er viktig for oss.
Samtidig påpeker hun at markedene er urolige, blant annet grunnet Donald Trumps «Liberation Day» 2. april og de påfølgende tollutspillene.
– Det gjorde at en del av de transaksjonene hos DNB Carnegie og på investment banking-siden som man jobbet med, ble utsatt og materialiserte seg derfor ikke i det andre kvartalet. Noen av dem kommer i tredje kvartal, og andre blir skjøvet lenger frem i tid, for det handler mye om børsnoteringer og større M&A-transaksjoner som det ikke er sikkert at gjennomføres i den økte usikkerheten som råder.
– Hva forventer dere av DNB Carnegies bidrag fremover?
– Vi har jo sagt at vi har en langsiktig ambisjon på å øke våre kapitallette inntekter med mer enn ni prosent år over år. Det vil si at DNB Carnegie og Wealth Management kommer til å kunne bidra sterkt til veksten fremover.
– Og så er vi jo naturligvis også utsatt for den underliggende markedsaktiviteten. Så med tanke på det som skjedde i andre kvartal og i slutten av første kvartal med volatilitet og usikkerhet, påvirker det naturligvis antallet transaksjoner og den aktiviteten vi ser i markedet.
Den langsiktige ambisjonen står likevel fast.
– Vi står absolutt fast ved både de synergieffektene som vi har pekt på i sammenheng med Carnegie-transaksjonen, men ikke minst den fortsatte veksten på kapitallette inntekter.