REGULERING
Bekymret for at «Silicon Valley av regulering» har bremset veksten i EU – men nå har tonen snudd
Bankmarkedet i EU har vært sterkt regulert siden finanskrisen, men nå ser Finans Norge at ting kan være i ferd med å snu hos lovgiverne.
![Direktør i Finans Norge, Kari Olrud Moen.](https://image.bankshift.no/325997.webp?imageId=325997&x=0.00&y=9.70&cropw=100.00&croph=76.10&width=960&height=548&format=jpg)
Internasjonal direktør Ellen Bramness Arvidsson i Finans Norge kunne fortelle BankShift om posisjonsnotatet Norden og Baltikum nå har levert i kohort til lovgiverne i Brüssel. Under Finansnæringens dag i Oslo ble det påpekt av blant annet den tidligere finske statsministeren, nå Nordea-ansatte Jyrki Katainen, at et nordisk samarbeid i større grad kunne være tyngden man trengte mot EU.
Dette samarbeidet har som Bramness Arvidsson fortalte pågått i flere år allerede, men det kan virke som at det nordiske samarbeidet virkelig har skutt fart nå.
– Jeg har bare vært i «gamet» i drøyt et år, men opplever at det nordiske samarbeidet er svært viktig. Det gir oss tyngde inn mot det europeiske samarbeidet, men også muligheten til å utveksle erfaringer, sier direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge til BankShift om samarbeidet med nabolandene.
Et eksempel hun trekker frem er diskusjoner med Sverige på svindel, der man fra Norge gjerne vil høre hvordan finansbransjen jobber med å bekjempe svindel og om det er enkelte ting man ikke har tenkt på i Norge, utover innsatsen man allerede har på området.
Vinden snur
Olrud Moen var nylig i Brüssel i flere møter med EU-topper der regulering av finansbransjen var tema. Her mener direktøren at det spesielt var interessant at tonen virker å ha snudd fra lovgiverne.
– Man fleiper med at EU har vært «Silicon Valley av regulering», men nå opplever vi at det er langt mer oppmerksomhet på vekst og konkurransekraft. I USA har man drevet utvikling, i Kina har man vokst voldsomt, så det er den generelle bekymringen nå, at reguleringen har bremset veksten, sier Olrud Moen.
– Det betyr ikke at vi forventer mindre regulering over natten, men det er en litt annen tone nå. Det skal bli veldig spennende å se nå etter valget i EU om det blir endringer, legger hun til.
Europaparlamentsvalget 2024 blir avholdt mellom EUs medlemsland mellom 6. og 9. juni i år.
– Vi er alle opptatt av mengden regulering ettersom finansnæringen er sterkt regulert. Det er en grense, og det gjelder å ikke se seg helt blind, for næringen står overfor en stor jobb for å finansiere både digitalisering og grønn omstilling, den såkalte «twin transition», sier Olrud Moen.
Derfor skal det nordiske samarbeide hjelpe med at også norske meninger blir hørt i EU.
Deler kontor med naboene
Finans Norge har et kontor i Brüssel som man deler med Sverige, Danmark og Finland. Våre naboer har også ansatte som jobber på kontoret, uten at Norge har det.
– Vi er tross alt utenfor EU og de er tettere på blant annet med jobbing mot sine folkevalgte i EU, så det er grunnen til at vi ikke har noen ansatte på kontoret der. Men å dele dette kontoret med de andre nordiske er ekstra bra for oss, for på den måten kan vi henge oss på. Vi får med oss mye samtidig som det er kostnadseffektivt på denne måten, sier Olrud Moen.
Så selv om du ikke har hørt om svensken, dansken og finnen på kontoret i Brüssel, hjelper de med å holde nordmannen oppdatert på det som rører seg i EU. Og med en samling av Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Latvia og Litauen har man en økonomisk tyngde på størrelse med Italia, som hjelper.
– Jeg opplever at vi blir hørt når vi kommer flere som har samme mening, og vi snakker stort sett med samme stemme. Så ser vi også at vi sammen betyr mye for den europeiske bankorganisasjonen, som er opptatt av hva vi foretar oss, også fordi vi ligger foran på flere punkter, som digitalisering og bærekraft, sier Olrud Moen.
Effektivitet i mengde og tid
Men det er ikke bare tyngden i meningene som hjelper. Også tidsbruken for å fremme sine meninger er bedre når man har flere i ryggen.
– Man må være så effektive som mulig med den tiden man har. I Brüssel-møtene hadde vi avtaler med noen av de viktigste folka, og da gjelder det å bruke tiden effektivt. Det er lettere når man er flere med samme syn, sier Olrud Moen.
– Har man lagt merke til at norske meninger også da blir mer hørt?
– Ja, og det gjelder det nordiske perspektivet, som jeg er veldig trygg på at stemmer overens med våre meninger. Og skulle det være saker der vi mener noe annet, så går vi alene. Men ellers er det en fellesstemme, sier Olrud Moen.