KJERNEBANKSYSTEM
Storebrand Bank forlenger avtalen med Netcompany: – Et veldig spennende mulighetsrom nå
Banken ønsker å gjøre seg bedre kjent med den nye leverandøren i årene som kommer, og tror Netcompany kan tilføre kjernebankleveransen noe SDC manglet.

Storebrand Bank og Netcompany har kommet til enighet om å forlenge avtalen om å levere kjernebanksystem, etter at Netcompanys oppkjøp av SDC er gjennomført.
– Vi kjenner SDC, men ikke i kombinasjon med Netcompany. Vi tror det er et veldig spennende mulighetsrom nå, og ønsker å bruke mer tid på å utforske dette videre, sier administrerende banksjef Camilla Leikvoll i Storebrand Bank til BankShift.
– Vi har hatt en partner og leverandør i SDC i 10 år som har levert veldig bra på drift og det daglige, men så har vi sett at man har ligget litt bakpå på automatiserte prosesser og innovasjon, og der opplever vi at Netcompany kan tilføre en del, legger banksjefen til.
Partner i Netcompany, Thomas Cordth, nikker anerkjennede til ordene fra Leikvoll, og er glad for at avtalen nå ble forlenget.
– Det er klart vi er fornøyde. Vi skal gjøre oss fortjent til den forlengelsen og det betyr mye for oss, sier han.
Ønsker seg bedre nett- og mobilbank
Den gamle avtalen til Storebrand Bank med SDC gjaldt fortsatt, men banken skriver nå under en forlengelse av avtalen, ut 2028. Leikvoll forteller at banken ønsker å se hva Netcompany kan tilføre selskapet, og har troen på et godt samarbeid fremover.
– Har Storebrand Bank en ønskeliste til Netcompany som man kommer med umiddelbart?
– Ja, det har vi. Vi ønsker oss enda bedre digitale kundeopplevelser, front end-løsninger. En bedre mobil- og nettbank, for her er konkurransen i Norge kjempetøff. Vi er jo en digitalbank, så det er dette kundene forholder seg til, sier Leikvoll.
Å utvikle nett- og mobilbanken er kanskje det øverste punktet for Storebrand Bank. Leikvoll peker på at automatisering av flere prosesser, og gjøre selvbetjeningen enklere, er viktige punker for banken i tiden fremover.
– Det at kunden kan få løst oppgaven sin der og da, uten å ta kontakt med noen hos oss, tror jeg er viktig for fremtidens bank. Om vi nå får en partner som kan levere gode løsninger, vil vi fortsette å sikre god vekst fremover, sier hun.
Tenker annerledes enn resten
Storebrand Bank tenker med dette noe annerledes enn resten av bankbransjen i Norge. Flere banker har valgt å gå over til Tietoevry nylig, men det skremmer ikke Leikvoll.
– Det er ikke et veldig stort mangfold på kjernebanksystem i det norske markedet. Vi kunne hoppet på og gjort det samme som alle andre. Det ville føltes trygt og godt, men for oss har det vært viktig å gi denne prosessen en sjanse. Vi ønsker å bli bedre kjent for å se hva dette partnerskapet kan bringe.
– Det å bare løpe videre, tror jeg blir dumt. Det norske bankmarkedet har godt av at man vurderer ulike alternativer, så derfor går vi litt mot strømmen. Men det er klart, vi observerer jo hvor strømmen går, sier Leikvoll.
– Finanstilsynet har nevnt det som en risiko at Tietoevry har en så stor markedsandel i det norske markedet, er det noe dere tar med i vurderingene?
– Tilsynet gjør en god observasjon. Det er klart det er bedre for sikkerheten i norsk bankinfrastruktur å ha flere alternativer. Men så er det ikke sånn at vi har valgt å ta det ansvaret på vegne av bransjen. Her tenker vi primært på oss selv, sier Leikvoll.
Positiv til kommersialisering
Fana Sparebank valgte tidligere i år å avbryte avtalen banken hadde signert med SDC, ettersom banken følte det ble for mye å bytte kjernebankleverandør når leverandøren også skulle gjennom en oppkjøpsprosess. Til BankShift fortalte direktør for innovasjon og teknologi i banken, Inge Ådland, at samvirkemodellen var en av grunnene til at Fana Sparebank i førsteomgang valgte SDC. En modell som nå blir endret.
Leikvoll i Storebrand Bank ser litt annerledes på modellen enn hva man gjorde i Fana Sparebank.
– Det er ganske mange med like behov som kan dekke kostnadsmassen, og deler av det vil man jo fortsatt ha på et kjernesystem, men fra vårt perspektiv er det veldig mange som skal mene noe om veldig mye, sier hun.
– Det skaper inneffektive prosesser og det er vanskelig for en aktør å operere effektivt når man har 100 banker som mener ulike ting. Jeg opplever at SDC ble satt i en vanskelig posisjon, og derfor manglet evnen til å være fremoverlent og muligheten til å tilføre ting selv. Det ble en bestillingsorganisasjon, så vi ser på den endringen som positiv, sier Leikvoll.
Cordth er enig i vurderingen fra Leikvoll, og legger til at man som kommersiell aktør er nødt til å gjøre enkelte prioriteringer som kanskje blir å si nei til enkelte ting, men at driften totalt sett blir mer effektiv for en aktør som Netcompany, kontra det som var SDC.
Tette hull og forbedre
Selskapene forteller videre at man nå går inn i en samarbeidsprosess, der Storebrand Bank og Netcompany skal finne ut av hvordan de skal jobbe sammen, og hva som blir viktig å utvikle i tiden fremover. Leikvoll sier at banken ønsker å gjennomføre noen workshops sammen med Netcompany for å fylle de hullene man har i dag, og så se på hva man kan gjøre for å heve seg videre etter det. Også Netcompany ser på et samarbeid som viktig fremover.
– Vi skal se på hullene, så skal vi forbedre en del ting vi kan hente fra andre områder vi opererer i som vi har sett at fungerer godt. Vi har for eksempel en løsning i et av Danmarks største forsikringsselskap på kundeservice og betjening, som kan svare på mye mer enn bare enkle spørsmål og er mye mer enn det vi kjenner som en chatbot i dag, så vi kommer til å hente inn ting fra andre bransjer, samtidig som vi skal akselerere utbyggingen av plattformen, sier Cordth.
Han mener avtaleforlengelsen med Storebrand Bank også bare er starten på Netcompany i Norge.
– Vi er glade for forlengelsen, men er også klare på at vi skal se langt frem i tid. Vi skal bli en sterk aktør og lykkes med de oppgavene som er foran oss, så håper vi å få inn flere banker etter hvert, samtidig som vi skal bli en enda bedre aktør for de kundene vi allerede har, sier Cordth.