ALLIANSE 

Får den beste kjernebank-avtalen: – Vi hadde måttet reforhandle avtalen med Tietoevry alene

I november blir Sparebanken Sogn og Fjordane en del av Sparebank 1 Gruppen, det kommer med tunge investeringer. Banken har ikke fastsatt nå de skal ha tjent inn den investeringen.

Administrerende direktør i Sparebanken Sogn og Fjordane, Trond Teigene, og finansdirektør i banken, Frode Vasseth.
Publisert Sist oppdatert

Sparebanken Sogn og Fjordane (SSF) leverte en egenkapitalavkastning på 12,8 prosent og en kostnadsprosent på 34,2 prosent i andre kvartal 2024. Tar man bankens størrelse i betraktning sammen med engangsutgifter i forbindelse med overgangen til Sparebank 1 Gruppen, så er det et godt resultat. Men i andre kvartal i fjor var ikke banken god, de var best. Egenkapitalavkastningen var på 17,3 prosent og kostnadsprosenten på 27,7 prosent. Banken var dermed den første sparebanken som gikk under 30 prosent i kostnadsprosent, siden da har banken ligget på midten av 30-tallet.

– I betraktning av kostnadene knyttet til allianseovergangen, så er vi fornøyd med kostnadsprosenten i kvartalet. Det vi er mest fornøyde med i dette prosjektet er at vi har klart å skjerme butikken fra overgangsprosessen. Engangskostnader er vi ikke så bekymret for, men å tape terreng eller å få rykte på oss for ikke å være på, det kan ta flere år å tjene inn igjen, sier administrerende direktør i SSF, Trond Teigene, til BankShift.

I alt har de estimert at prosjektet vil koste rundt 60 millioner kroner innen Sparebank 1 Sogn og Fjordane henger på bankveggen i starten av november i år. Til nå er det brukt rundt 30 millioner kroner.

– Når kommer dere til å ha tjent inn igjen allianse-investeringen?

– Vi har ikke fastsatt en dato for det. 1-gruppen gjør ting på en litt annerledes måte. De har en bredere produktportefølje og flere ben å stå på. Blant annet innen regnskapshus, vi må se hvilke muligheter som byr seg. Overgangen til 1-gruppen er et langsiktig strategisk valg som vi tror vil gjøre oss i stand til å stå på egne ben over tid, svarer Teigene.

– Når er dere tilbake til en kostnadsprosent på under 30 prosent?

– Det har vi ikke sett på enda. De gode resultatene i fjor skyldes også gode finansinntekter. Det gjør kostnadsprosenten til et vanskelig måltall, svarer finansdirektør, Frode Vasseth.

– Ser vi på de andre 1-bankene, så er det ikke de bankene som har best kostnadsprosent. På kort sikt hadde vi nok levert bedre resultater uten overgangen til alliansen. På sikt tror vi overgangen er det beste alternativet for oss, utdyper Teigene.

Presset av nye avtale med Tietoevry

Sogn og Fjordane var en del av Frende-samarbeidet før de tok valget om å signere med Sparebank 1 Gruppen i april i fjor. Det skjedde før samarbeidet ble formalisert i Frendegruppen. En av utfordringene SSF hadde var at en reforhandling med Tietoevry sto på trappene. Avtalen de hadde var forhandlet frem sammen med Gjensidige Bank, Helgeland Sparebank og Sparebanken Sør.

– Hvis vi ikke hadde gått inn i 1-gruppen, så hadde vi måttet reforhandle avtalen med Tietoevry alene. Vi forsøkte å få til et tettere samarbeid innad i Frende-samarbeidet uten å lykkes med det. At de nå har formalisert samarbeidet tror jeg er riktig og klokt. Vi tror likevel at overgangen til 1-gruppen er best for oss på sikt, forklarer Teigene.

I en rettstvist mellom Sparebank 1 Utvikling og Tietoevry kom det frem at bankalliansen har den desidert beste avtalen med kjernebankleverandøren. Det er en avtale SSF nå får ta del i. Men det var ikke den eneste mørke skyen i horisonten for banken. I forbindelse med fusjonen mellom Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 Søre Sunnmøre, ble det tydelig kommunisert at banken hadde tenkt å ta markedsandeler i Sogn og Fjordane. Det skulle de blant annet få til med avtalen alliansen har med LO.

Situasjonen lignet den som utspilte seg på Helgelandskysten da Sparebank 1 Nord-Norge (SNN) kom ned fra Saltfjellene. Kampen varte i 14 år og kostet nok mer enn den smakte. Til slutt byttet SNN kontorer og portefølje i området mot 20 prosent av Helgeland Sparebank som gikk inn i Sparebank 1-alliansen.

– Ble dere påvirket av den kampen?

– SMN sin økte satsing sørover var vi kjent med når vi tok vårt valg. Beslutningen om Sparebank 1-alliansen var ikke påvirket av kampen på Helgeland, men vi har hatt nytte av Sparebank 1 Helgeland sine erfaringer i gjennomføring av prosjektet det siste året, svarer Teigene.

Uaktuelt med symbolsk eierskap

Før Sparebank 1 Helgeland gikk inn i Sparebank 1 Gruppen, var også den banken en del av Frende-samarbeidet. Nå som Sogn og Fjordane trer inn i gruppen, så blir begge bankene en del av Samspar, som eier 19,5 prosent av Sparebank 1 Gruppen.

Da helgelendingene gikk inn i alliansen, så ble de avspist med en symbolsk eierandel. Etter at Sparebank 1 Sørøst-Norge forlater Samspar i forbindelse med fusjonen med SR-Bank, så er Sparebank 1 Helgeland og Sparebank 1 Ringerike Hadeland de to største bankene av de ni bankene i gruppen. Likevel har Sparebank 1 Helgeland en eierandel i Samspar på 3,35 prosent. Sogningene kommer inn i Samspar fra en sterkere posisjon.

– Det var uaktuelt for oss å få en symbolsk eierandel i Samspar, da hadde vi ikke gått over, fastslår Teigene.

Banken blir den desidert største banken i Samspar og er litt over dobbelt så stor som Sparebank 1 Helgeland. SSF investerer 630 millioner kroner for å bli med i gruppen og får en eierandel på 13 prosent. Det gjør dem til den tredje største eieren i Samspar.