KAPITALKRAV

IRB-banken Sparebanken Møre mener endringene vil slå positivt ut

Endringen i risikovektgulvet for IRB-banker svekker ren kjernekapitaldekning i Sparebanken Møre, men andre effekter veier opp - og vel så det.

John Arne Winsnes er CFO i Sparebanken Møre.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har besluttet å øke IRB-bankenes risikovektgulv for boliglån fra 20 til 25 prosent, med ikrafttredelse fra 30.juni 2025. I praksis betyr det at de ni bankene som ikke benytter standardmetoden må sette av mer penger for å støtte sine boliglån.

Sparebanken Møre er blant de ni, men opererer i dag med en såkalt IRB foundation (IRB-f), og ikke IRB advanced (IRB-a), som de øvrige bankene i kategorien.

Banken estimerer at de nye regelendringene vil gi en reduksjon i ren kjernekapital på om lag 1,1 prosentpoeng, basert på tall fra tredje kvartal 2024. Samtidig gir andre endringer positive kapitaleffekter for banken, skrives det i en børsmelding.

Til sammen vil endringer i kapitalkrav medføre en positiv effekt på om lag 1,2 prosentpoeng på ren kjernekapital for Sparebanken Møre, ifølge banken. Også andre banker, deriblant Sparebanken Vest, oppgir at enkelte endringer bidrar i positiv retning, men ikke nok til å bikke totaliteten over i positiv effekt.

Et øyeblikksbilde

– Vi får negativ effekt på massemarked, men det er andre endringer som gir positive effekter, sier finansdirektør i Sparebanken Møre, John Arne Winsnestil BankShift.

Han vil derimot ikke være konkret rundt hvilke endringer som trekker i denne retningen.

– Jeg vil ikke gå ut med det fordi dette er et øyeblikksbilde for tredje kvartal. Dette beveger seg hele tiden. 

Sparebanken Møre rapporterte i årets tredje kvartal ren kjernekapitaldekning på 17,3 prosent hensyntatt resultateffekt.

– Per tredje kvartal ville det vært 18,5. Det er en rekke andre effekter som sørger for det, men vi vil ikke gå inn på enkeltpunkter fordi dette er effekter som varierer.

– Ville dere hatt samme effekt om dere var IRB-a-bank?

– Her henviser jeg til hva de øvrige IRB-bankene har meddelt.

Jobber mot IRB-a

Sparebank 1 Sør-Norge rapporterer fredag ettermiddag at de vil få en negativ effekt på 0,5 prosentpoeng, Sparebank 1 Nord-Norge 0,6 prosentpoeng, mens DNB melder om en negativ effekt på 0,7 prosentpoeng. 

Sparebanken Vest rapporterte om at endringen i risikovektgulvet isolert sett gir en negativ effekt på 1,5 prosentpoeng, mens andre endringer styrker ren kjernekapitaldekning med 0,5-0,7 prosentpoeng - i sum negativt.

– Ligger planen om å søke om å bli IRB-a-bank fast?

– Vi kommuniserte for halvannet år siden at vi vil søke om IRB Avansert i andre halvår 2025. Det er det siste vi har kommunisert, og sier ikke noe annet nå.