SPAREBANK 1 SØR-NORGE
«Konfirmanten» blir sjef: – Slet ut Benedikte allerede etter tre og et halvt år, så da måtte jeg vel ta ansvar selv
Inge Reinertsen mimrer tilbake på mange år, og mange sjefer, i Sparebank 1 SR-Bank. Nå tar han selv over som konsernsjef i det som blir Sparebank 1 Sør-Norge.
![Inge Reinertsen er stolt og ydmyk over å få bli Sparebank 1 Sør-Norges nye CEO.](https://image.bankshift.no/350470.webp?imageId=350470&x=20.52&y=16.31&cropw=61.85&croph=77.42&width=720&height=678&format=jpg)
– Jeg så definitivt ikke for meg dette øyeblikket da jeg startet i SR Bank for 23 år siden, ler en rørt Inge Reinertsen.
I dag ble det klart at det er han som tar over rollen som administrerende direktør i Sparebank 1 SR-Bank, og også blir sjef for storbanken Sparebank 1 Sør-Norge etter fusjonen med Sparebank 1 Sørøst-Norge er gjennomført i oktober.
I talen til sine medarbeidere, innrømmet den kommende banksjefen at han hadde våknet spesielt tidlig før den store dagen, og han ble rørt til tårer i avslutningen av talen sin da han takket for alle klapp på skuldre, mailer og meldinger som har kommet.
Reinertsen har hatt 14 år som finansdirektør i banken og innrømmer at han er godt forberedt til sjefsrollen. Men veien til toppen har vært lang for han de en gang kalte «konfirmanten».
Ung regionsjef
Reinertsen forteller at han startet i SR-Bank som regionssjef med ti kontorer på Haugesund. Regioen hadde sett kraftig vekst på 1990-tallet, noe som blant annet resulterte i kreditter som ikke alltid gikk som planlagt.
– Det var med andre ord mye å rydde opp i, mimrer Reiertsen.
Han hadde ingen ledererfaring fra før og var den eneste fast ansatte som ikke var fylt tretti år – og fikk derfor tilnavnet «konfirmanten» – et navn han fortsatt får høre. Etter seks år gikk han over til en stilling i SR Finans, et leasingselskap på Forus.
– Da jobben kom opp, stilte jeg meg selv spørsmålet: Hva lærer jeg mest av – de neste fire årene i min daværende jobb, eller de første fire årene i en ny? Svaret var klart, og jeg begynte mitt liv som pendler til Stavanger, forteller han.
Etter to og et halvt år i SR Finans fikk Reinertsen tilbud om å bli finansdirektør under Terje Vareberg.
Har «slitt ut» tre CEOer
– Det var i 2010, og siden da har jeg vært finansdirektør under tre forskjellige konsernsjefer. Så jeg har fleipet med at jeg slet ut Benedikte allerede etter tre og et halvt år, så da måtte jeg vel ta ansvar selv, ler han.
Reinertsen forteller at han etter 14 år som finansdirektør føler seg godt forberedt da han ble aktuell som konsernsjef.
– Jeg var ikke aktivt på jakt etter stillingen, men da Benedikte fikk en ny jobbmulighet, endret situasjonen seg. Vi var jo ikke forberedt på at Benedicte skulle gå til ny stilling, forteller han.
Han legger til at han liker å sammenligne det å være konsernsjef med en tikamp i friidrett:
– Selv den som blir olympisk mester, har ikke vunnet alle disipliner. Det gjør heller ikke konsernsjefer. Men vi har kanskje noen disipliner der vi er i spiss, og da kan styret se hva de mener det er banken trenger, sier han.
Første internt valgte toppsjef siden 1976
Reinertsen har vært sentral i fusjonen og har dermed inngående kjennskap til Sparebank 1-alliansen. Han forteller at han gikk inn i prosessen med en klar forståelse av hva han kunne bidra med. Samtidig er han ydmyk, for han sier han vet at han har vært opp mot flinke folk i prosessen med valg av administrerende direktør.
– Det føles stort å være den første interne konsernsjefen siden 1976, sier han.
Reinertsen forteller at å ta SR-Bank videre på reisen er ikke noe én person kan gjøre alene. Det er et lagarbeid, og han sier det er den sterke organisasjonskulturen i banken som har gjort at han har trivdes så godt her i alle disse årene.
– Jeg ser på det som min oppgave å få laget til å spille godt sammen, for det er da vi vinner. Man vinner ikke fotballkamper med én spiller, uansett om det er Messi eller Haaland på laget.
«Døren vår er åpen»
– Dere vil være Norges største sparebank frem til fusjonen mellom Vest og Sør fusjonerer. Planlegger dere å ta tilbake tronen?
– Målet er først og fremst å skape den beste banken for kundene, aksjonærene og samfunnet, sier Reinertsen, og legger til at størst ikke nødvendigvis betyr best.
– Men ved å være den beste banken, vil vi også være den som vokser mest over tid, legger han til.
– Er det noen områder dere føler dere må se på i Sør for å virkelig kunne kalle dere Sparebanken Sør-Norge?
– SR bank er en konsekvens av 40 banker som har fusjonert, Sør-Norge består av 15. Så av landets cirka 600 sparebanker på det meste, ved slutten av 60-tallet, så er altså rundt regnet 10 prosent av disse i vår bank. SB1 Sør-Norge er tuftet på samarbeid.
Reinertsen sier at banken allerede har en sterk posisjon, og med en organisk vekst på rundt 25 milliarder kroner i året, trenger de ingen flere fusjoner for deres egen del.
– Men vi holder alltid døren åpen for banker som ser at de kan få bedre tjenester til kundene ved å bli med oss.
Forgylte lokalsamfunn
Reinertsen brenner for lokalsamfunnene og det bankene kan være med på å gjøre for disse.
Han forteller at han ledet arbeidet med fusjonen med Kvinnherad i 2011. Den gangen ble det opprettet en lokal stiftelse, som nå er en av de sju stiftelsene til SR-Bank.
Da fusjonen skjedde, ble lokalbanken verdsatt til 300 millioner kroner. Nå har stiftelsen «et lite oljefond» verdt én milliard kroner, og de har delt ut rundt 200 millioner kroner til lokalsamfunnet.
– Vi har nærmest forgylt lokalsamfunnet ved å være en del av en større, lønnsom bank. Dette er noe vi aldri kunne ha fått til om Kvinnherad hadde forblitt en liten, uavhengig bank, forteller Reinertsen.
– Det er dette prosjektet og måten vi utvikler banken på, som er det vi brenner for. Faren er at når vi blir så store, er det noen som bare ser at det står «imperiebyggere» i panna på oss. Derfor er jeg veldig opptatt av å forklare hvem vi er og hvordan vi tenker, og at døra står åpen.
Søker internt og eksternt etter ny CFO
Reinertsen spekulerer til slutt i hvem som kan bli en aktuell kandidat til å ta over for ham som finansdirektør. Her forklarer han at prosessen vil være ganske lik som den med søket etter ny konsernsjef, med både interne og eksterne kandidater.
– Vi har mange flinke kandidater internt, men vi vil også se etter eksterne søkere. Det er en attraktiv stilling, og jeg er sikker på at vi vil finne den beste personen til jobben. Jeg er veldig glad for å ha Roar med på laget, vi har jobbet tett sammen om fusjonen og kjenner hverandre godt. Det er et solid utgangspunkt, forteller Reinertsen.
– Jeg er stolt av å være en del av denne banken, og nå som konsernsjef er mitt mål fortsatt det samme som før – å få laget til å vinne.