KARRIERE

Ser et «skrikende behov» blant bankene: – Uavhengig av hvem man har som kjernebankleverandør

Etter to år i Handelsbanken bestemte Gorm Osborg seg for å satse alt på egen bedrift. Nå bygger han nye AHV-løsninger for Storebrand.

Gorm Osborg er dataanalyse-konsulent i Storebrand og driver sitt eget selskap Infobreeze.
Publisert

– Jeg har alltid hatt en gründer i magen og er heller ikke en spesielt risikoavers person, forteller Gorm Osborg til BankShift.

For et par måneder siden tok dataanalytikeren sats og forlot tryggheten i Handelsbanken til fordel for gründertilværelsen. 

Han satset alt på egen kompetanse innen anti-hvitvasking og datadrevne analyser, og nå bistår han Storebrand Bank med å etablere et datadrevet AHV-team som skal styrke kampen mot økonomisk kriminalitet.

I Handelsbanken jobbet Osborg med transaksjonsovervåkning og AHV. Da Carine Lindman-Johannesen, Leder for Kreditt, AHV og Selskapsadministrasjon i Storebrand Bank, postet at Storebrand trengte dataanalytikerkompetanse, tenkte Osborg umiddelbart at dette var noe han ville være med på. 

– Jeg bestemte meg for å hoppe uti det, ta litt risiko og gjøre noe artig og uventet, forteller han. 

– Jeg har sett at det er et sterkt behov for akkurat min type kompetanse. Jeg kan utvikling og dataingeniørfag, og ser et skrikende behov i bransjen for tredjepartsløsninger, interne løsninger og applikasjoner knyttet til kjernesystemene i bankene.

Dermed startet han sitt eget selskap, Infobreeze, og ble for første gang selvstendig næringsdrivende. Nå har han en ettårskontrakt med Storebrand mellom hendene.

Gønner på

Osborg forteller at Lindman-Johannesen, teamet og han selv virkelig har «gønnet på» fra dag én i Storebrand.

– Selv om jeg bare har vært her en måned, har vi allerede startet to–tre ulike prosjekter.

Han kan fortelle at de blant annet har satt i gang et pilotprosjekt hvor de undersøker muligheten for å bygge en egen AHV-scenariemotor som kan komplementere scenariemotoren som SDC leverer: Storebrand Bank driver sin bankvirksomhet på SDC sin kjerneplattform.

– For å lage treffsikre scenarier med få falske positiver, er det helt avgjørende å kunne bruke avansert statistisk modellering. Fleksibiliteten til å bruke slik modellering har vi ikke i dagens system. Hvis vi klarer å få ned antall falske positive varsler fra høye prosenter, sparer vi utrolig mye tid, forteller han.

Ifølge Osborg har Storebrand allerede satt en god ambisjon om å øke automatiseringen i AHV-prosessene sine. De har nylig lansert en dataplattform bygget på Snowflake og DBT som de kaller «Lynx», hvor det er enkelt å integrere tredjepartsløsninger og applikasjoner. 

– Nå skal vi bygge opp denne plattformen med enda mer gode data, slik at det blir lettere å integrere nye IT-prosesser, forklarer Osborg.

– Bankene trenger tredjepartsløsninger

Netcompanys offisielle gjennomføring av SDC-oppkjøpet er like rundt hjørnet, og selskapet kommer jevnlig med lovnader om at de skal levere fremtidens IT-løsninger

– Tror du det fortsatt vil være behov for dine tjenester etter at Netcompany har kommet inn?

– Ja, det tror jeg. Bankene trenger enten egenutviklede løsninger eller tredjepartsløsninger også i fremtiden for å møte strengere krav fra Finanstilsynet, mener Osborg.

Han legger til at han mener Storebrand har en god strategi på dette området. Han forteller at de jobber målrettet med AHV-risiko og prøver å skape så effektive prosesser som mulig, både for saksbehandlere og ved hjelp av god systemstøtte. 

– Hva med for de bankene som har Tietoevry som leverandør – trenger de også slike tjenester?

– Jeg tror at det kommer til å være behov for å ha noen egenutviklede eller tredjepartsløsninger som man bygger på toppen av tjenestene som kjernebankleverandørene leverer, uavhengig av hvem man har som kjernebankleverandør, svarer Osborg.

Høyrisiko

Osborg forteller at en annen viktig oppgave, er å holde kontroll på høyrisikotransaksjoner. Dette kan inkludere krypto, betalingsformidler-transaksjoner, kontanter og lignende. 

– Jeg har fått bygget opp god kompetanse på dette, og vi har snakket om å etablere et eget prosjekt på dette også i Storebrand. Det vil innebære utforsking, kartlegging og tagging av høyrisikotransaksjoner. 

Osborg jobbet tidligere med dette i Handelsbanken, og han forteller at her ble segmentering av høyrisikotransaksjoner en kjernedel av datagrunnlaget for AHV-arbeidet der.

Nøkkelen til organisasjonsendring

– Hva har vært den største utfordringen i arbeidet hos Storebrand så langt?

 – Før jeg startet i Storebrand regnet jeg med at det å bygge opp en god dataplattform ville vært den største utfordringen. Uten et godt fundament kan man ikke bygge gode løsninger, forteller Osborg, før han entusiastisk legger til:

– Men her har altså Storebrand kommet meg i forkjøpet med den interne «Lynx»-plattformen som jeg nevnte tidligere. Snowflake og DBT er de råeste man får innen datavarehus-teknologi, og jeg er utrolig imponert over at Storebrand har en så fremoverlent dataplattform.

Dermed slipper Osborg mange av de vanlige datautfordringene andre har i oppstartsfasen, forteller han. Men selv om Storebrand har en god plattform og kan bygge og integrere eksterne tjenester, må Osborg og teamet også sørge for at de ansatte får eierskap til disse tjenestene. 

– Vi må ikke bli en gjeng IT-gutter som bare sitter på sidelinjen og lager systemer vi selv tror er gode. Vi må klare å involvere og engasjere brukerne, som i dette tilfellet er saksbehandlerne. Det må til hvis vi skal få til en reell organisasjonsendring.

– Dette kommer til å gå bra 

Osborg er nå inne i sin andre måned som frittstående konsulent, og han sier det fortsatt føles veldig nytt å være helt «free flying».

– Jeg må jeg ta fullt eierskap dersom ting ikke går som ønsket, men får samtidig igjen for det hvis jeg leverer. Det er egentlig en befriende tanke, og jeg er ikke veldig bekymret, sier han. 

– Med tanke på alle nye reguleringspakker som kommer fra EU, tenker jeg at dette kommer til å gå bra. Det er også lett å ta en prat med folk man kjenner fra bankbransjen: det er gode muligheter for nettverksbygging og en god driv i miljøet.