BETALING

Visa utsetter nye krav til bankene

Førstkommende lørdag skulle Visas ha gjennomført den kontroversielle vilkårsendringen i sine avtaler med norske banker, som BankAxept mener truet selskapets fremtid. Nå er endringen satt på pause til oktober.

Visa og sjef for Norden og Baltikum, Philip Konopik, har nå besluttet å vente seks måneder med å innføre nye krav på bankene.
Publisert

– For å gi kundene våre ytterligere tid til å forberede sine løsninger har vi oppdatert datoen til 12. oktober 2024, skriver Hampus Stenberg, kommunikasjonssjef i Visa Norden i en e-post til BankShift.

Det var i begynnelsen av februar i år at BankAxept slo alarm om den den varslede vilkårsendringen og forklarte at om Visa fikk viljen sin, ville det på kort sikt true den planlagte etablering som betalingsalternativ i Apple Pay - og på litt lenger sikt hele fremtiden til BankAxept som et norsk alternativ til de store internasjonale kortnettverkene.

Kamp om kombikortene

I korte trekk handler det om hvordan butikker og korteiere skal forholde seg til såkalte kombikort, altså et betalingskort som inneholder både BankAxept og Visa. I Norge finnes det cirka  syv millioner slike kort, og det er det desidert vanligste norske betalingskortet. 

Når kortet brukes i en fysisk butikk styrer terminalen betalingen til det nettverket på kombikortene som blir billigst for butikken. Det er i tråd med EUs IFR-regelverk og legger opp til at butikkene skal bruke prinsippet «least cost routing». Det er en ordning som BankAxept og detaljhandelen ønsker skal bestå også når disse kortene blir brukt i digitale lommebøker som Apple Pay (og på sikt Vipps).

Ønsket endring

Her ønsket Visa endring. I den nå utsatte vilkårsendringen, krevde Visa at nordiske banker måtte legge til rette for at kortbrukerne skulle ha mulighet til å velge hvilket betalingsnettverk som skulle brukes når de betaler med en digital lommebok. Interessant nok henviste Visa til det samme IFR-regelverket, som også sier at en kunde skal ha mulighet til å overstyre butikkens valg av betalingsnettverk. 

– Vi ønsker ikke å ta fra butikkene muligheten til å velge billigste betalingsvei. Vi er opptatt av at det er forbrukeren som har siste ordet om betalingen, sa Philip Konopik, sjef for Norden og Baltikum i Visa da han forklarte kortgigantens standpunkt i et eksklusivt intervju med BankShift  tidligere i år.

Fører dialog med myndighetene

Kritikken mot Visas vilkårsendring, som bare er rettet mot de nordiske landene (i praksis betyr BankAxept og danske Dankort) har vært omfattende. I februar ble det kjent at det danske forbrukertilsynet jobber med å oppdatere en veiledning som hvordan regelverket skal tolkes. 

Til BankShift skriver Stenberg:

– Vi har dialog med lokale tilsynsmyndigheter, ettersom de også ser på valgmuligheter i digitale lommebøker. Vi er positive til at vi sammen kan identifisere løsninger i tid til den nye datoen i oktober.

Beskjeden fra Visa er musikk i ørene til Anders Lande,  leder for politikk og samfunn i BankID BankAxept.

– Det er gledelig at Visa nå ser ut til å innse at kravene de har stilt ikke kan innføres. Ingen ønsker denne funksjonaliteten. Apple Pay og de andre digitale lommebøkene vil ikke ha økt friksjon i sine løsninger, og i tillegg bryter Visas krav med EU-regelverket og bidrar til å begrense konkurransen. Vi håper Visa innser at de må trekke kravene fullstendig, skriver  Lande i en e-post til BankShift

Han tviler på at Visa vil klare å komme opp med en digital lommeboksløsning som tilfredsstiller alle parter før den nye fristen. 

– Det er ikke noe alternativ å ikke etterleve EU-reglene om kombinerte kort. Det avgjørende etter regelverkets ordlyd er at forbruker gis mulighet til å overprøve butikkens valg. Det tilsier at muligheten til å trykke på betalingsterminalens gule knapp ivaretar kravet, gitt at valgmuligheten er tydelig for forbruker, skriver Lande og fortsetter:

– Visa kan ikke utstede krav som forhindrer at først butikken og deretter kortholder gis mulighet til å prioritere betalingsnettverk på kjøpstidspunktet.

Et annet punkt som gjør at Lande tviler på at Visa vil vinne frem, er at lommeboksdominanten Apple Pay allerede har en fungerende kombikortløsning som er i bruk i en rekke europeiske land, blant annet i Danmark, der Danske Bank har kombikort med Dankort som kan brukes i Apple Pay.    

Lande ser frem imot å få plass den samme løsningen med BankAxept i Norge, og skriver at man legger opp til den egne lanseringen som planlagt i mai.