KARRIERE

Er både CEO og CFO i nyfusjonert bank:
– En variert og hektisk arbeidshverdag

I snart en måned har Tomas Nordbø hatt rollen som både CEO og CFO i Rogaland Sparebank. Han forteller at fusjonen har gått over all forventning, og utelukker ikke at de kan finne på å vokse seg enda større i fremtiden.

Tomas Nordbø er finansdirektør og konstituert administrerende direktør i Rogaland Sparebank. For ordenens skyld: Nordbø er til høyre i bildet.
Publisert

Det er snart en måned siden Tomas Nordbø tok over som konstituert administrerende direktør i nyfusjonerte Rogaland Sparebank, hvor han i tillegg er finansdirektør. Han legger ikke skjul på at det har vært hektisk. 

– Det gir meg en veldig variert og hektisk arbeidshverdag, ja, men det er også noe jeg har erfaring med. Jeg har vært viseadministrerende direktør, og stedfortreder for Trine, i mange år, forteller Nordbø til BankShift.

Bankens administrerende direktør Trine Stangeland er for tiden sykemeldt, og det er usikkert hvor lenge hun blir borte.

– Jeg snakker med henne jevnlig, og hun er ved godt mot. Det tar nok litt tid før hun er tilbake, men vi holder kontakten, sier Nordbø.

– Nå har Inge Reinertsen nettopp fått rollen som CEO i den kommende storbanken Sparebank 1 Sør-Norge, der han har sittet 14 år som finansdirektør. Du har vært finansdirektør siden 2017 og er nå konstituert CEO. Er dette en rolle du kunne tenke deg på permanent basis?

– Jeg vil først benytte anledningen til å gratulere Inge med den nye rollen. Han er en svært dyktig leder, og det er et godt valg, sier Nordbø og legger til:

– For min egen del er ikke det noe jeg tenker på nå. Det viktigste er at vi får dekket Trines rolle på en god måte til hun er tilbake. Det jeg kan si er at jeg trives jeg godt i min CFO-rolle, som jeg har hatt i flere år. Jeg er veldig glad i tallene mine.

Klar for Ryfylke

Det er halvannen måned siden fusjonen mellom sparebankene Sandnes og Hjelmeland ble gjennomført, og Nordbø kan fortelle at rebranding – med tilhørende reklamefilm – og fusjon har gått overraskende bra. 

– Dette handler nok litt om jobben som ble gjort i forkant, men også om at begge organisasjonene var modne for det. Hjelmeland var klare på grunn av sin størrelse og de legale kravene de sto overfor, mens Sandnes hadde oppnådd mye de siste årene og var klare for å gå inn på et nytt markedsområde, forteller Nordbø.

Han sier at Ryfylke, som ligger like ved byen, ble en naturlig ekspansjonsmulighet, og sammenslåingen har ført til en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Bankene hadde ingen overlappende kontorer under fusjonen.

Nordbø forteller videre at fusjonsdagen, den første august, sammenfalt med Blinkfestivalen, en skiskytingfestival som finner sted like utenfor hovedkontoret i Sandnes.

– Det ga oss ekstra oppmerksomhet. Hele byen var kledd i gult den dagen, så det ble en pangstart.

Svindel og swissrull

Svindelforsøk er et økende problem for bankene, men Nordbø forteller at de ikke har merket noen økning spesifikt for sitt lokalsamfunn. De jobber likevel på spreng for å utdanne publikum, noen ganger på kreative måter.

– Det handler for oss om å stoppe dette digitalt og informere kundene våre, særlig de eldre. Vi holder kurs for eldre, som vi kaller "Svindel og Swissrull", som har blitt veldig populære.

Nordbø sier at disse kursene har blitt populære, med godt oppmøte.

– Det har blitt en sosial arena, sier Nordbø, som legger til at han ser på svindelforebygging som en del av bankenes samfunnsoppdrag, for å beskytte både kundene og samfunnet for øvrig.

Utelukker ikke flere fusjoner

 Den siste tiden har bank-Norge sett mange fusjoner, og det blir nå enda flere store banker. Det synes Nordbø bare er positivt.

–Det gjør bare at vårt lokalbank-konsept står seg enda bedre, sier han.

– Vi får to nye banker som skal dekke enorme områder, mens vi forblir en lokalbank med korte beslutningsveier og folk på bakken som kjenner lokalsamfunnet. 

Han sier de er spente på hvordan folk i Hjelmeland-området vil reagere på fusjonen. 

– De tilbakemeldingene jeg får fra de som jobber der, er at det oppleves positivt og som at vi fortsatt er en lokalbank, sier han. Han forteller at mange ser fordelen med at banken nå kan ta større engasjementer og bidra til næringslivsutviklingen på en måte som Hjelmeland Sparebank ikke kunne gjøre alene. 

– Når alle vokser rundt dere, ser dere på muligheten til å bli enda større?

– Nå skal vi lande godt i fusjonen, og vi kommer med en ny strategioppdatering i midten av november. Nå skal vi ta for oss både eksisterende markedsområder, men også Ryfylke, og sette vårt spor der. Så får vi se hvordan verden utvikler seg videre, sier Nordbø med et lurt smil.

Regulatorisk match

Begge de sammenfusjonerte bankene leverte historisk sterke kvartalstall like før fusjonen. Nordbø påpeker at fusjonskostnadene vil bli belastet i tredje kvartal, men at de skal klare å holde trykket oppe.

– Vi har gode muligheter til å gripe markedet på en annen måte enn Hjelmeland kunne på egenhånd, sier han.

– DNB annonserte nylig at de skal kutte 500 årsverk, og det spekuleres i at noe av grunnen er de doble rollene som kom med innfusjoneringen av S-Banken. Vil dere se noen slike doble roller, og måtte gjøre kutt etterhvert?

– Hjelmeland har hatt en del innleide konsulenter til bistand med regulatoriske arbeid, som de nå kan slutte å bruke, forteller Nordbø. Han sier at det også har vært en del ansatte i Hjelmeland som har gjort flere ting: de har vært litt kunderrådgiver og hatt annet ansvar på toppen. 

– Nå kan vi rendyrke flere roller, og vi har ingen nedbemanningsplaner. Vi skal ta ut effektene av fusjonen. Dette betyr at vi skal effektivisere driften, men samtidig fortsette å vokse, sier han, og legger til:

– Fusjonen har vært vellykket, både med tanke på de ansatte og markedet. Nå er vi store nok til å ha den nødvendige kompetansen, men små nok til å ha fleksibiliteten som lokalbanken krever. Fusjoner kan absolutt anbefales.