BEDRIFTSMARKED

Fyller et år som divisjon: – Det er blitt lettere å bli prioritert

I fjor skilte DNB bedriftsmarked og storkunder, nå har begge vært alene i et år. Konserndirektør for bedriftsmarked mener at det gjør det lettere å bli prioritert.

Konserndirektør for bedriftsmarked i DNB, Rasmus Figenschou-
Publisert Sist oppdatert

I fjor gjennomgikk DNB en omorganisering. Et av grepene var å skille bedriftskunder og storkunder. Rasmus Figenschou gikk inn som konserndirektør for bedriftsmarkedet og divisjonen hans fylte et år i andre kvartal i år. Han poengterer at separasjonen gjør det lettere for banken å se hvor mye verdiskapning der er blant mindre bedrifter.

– Vi hadde et godt fokus på kundesegmentet før det ble skilt ut fra storkunder. Men tidligere var det én person som satt i konsernledelsen som skulle representere alt fra enkeltpersonsforetak til store, internasjonale selskaper. Det er blitt lettere å bli prioritert nå som vi er to personer med ansvar for hver vår del av bedriftsmarkedet, sier Figenschou til BankShift.

Etter oppdelingen så er det blitt klart at bedriftsmarkedet i banken utgjør litt over halvparten av bedriftene som tilhører det segmentet. Figenschou medgir at store enkeltkunder kunne bli toneangivende for bankens prioriteringer før splitten.

– Nå som vi er delt i to er det enklere for oss å lage spissede tilbud for mindre bedriftskunder. For eksempel har vi nylig lansert to nye produkter. Nå kan kunder raskt få kassakreditt ved behov, og vi har laget en løsning der kunder som gjør store innkjøp til varelager, ikke må tilbakebetale før de selger det lageret. Det gjør hverdagen deres mye lettere, mener Figenschou.

Lettere tekniske prioriteringer

Et arbeid som kom i gang før bedriftsmarkedet ble en egen divisjon, var arbeidet med ny nettbank for bedrifter. Tidligere var DNBs nettbank tilpasset store kunder med komplekse behov, nå er det mulig for kundene å få en tilpasset bedriftene med enklere behov.

– Det ble utviklet av de som kom fra Sbanken. Der hadde de allerede utviklet en nett- og mobilbank som var tilpasset mindre bedriftskunder. Nå er den i full drift og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på den, sier Figenschou.

I nettbanken er det en funksjon der kundene kan gi tommel opp eller ned på funksjoner de bruker. Hvis noen funksjoner får mange dårlige eller gode tilbakemeldinger, så prioriteres de funksjonene.

– Vi må prioritere knallhardt og tilbakemeldingene vi får gjør det enklere og vi får satt endringer i effekt raskere. I tillegg er rådgiverne aktive med tilbakemeldinger, som også gjør de tekniske løsningene bedre, forklarer Figenschou.

Mer kunder mindre profitt

Bedriftsmarkedet har hatt en 12 måneders utlånsvekst på 4,4 prosent og hadde et utlån på 547 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal. Figenschou påpeker at oppgangen både skylles flere kunder og mer utlån til eksisterende kunder. I samme tidsrom økte inntektene fra segmentet med 1,9 prosent til 3,9 milliarder kroner, det er en liten nedgang fra første kvartal.

– Hva gjør at utlånene går opp, mens inntektene ikke følger etter?

– Inntektene fra bedriftskundene kommer ikke bare fra rentemarginen, som kun er moderat ned. Men vi ser for eksempel lavere aktivitet innen valutasikring og kjøp av valuta, forklarer Figenschou.

I samme tidsrom hadde storkundedivisjonen en 12 måneders utlånsvekst på 11,97 prosent og utlånet var på totalt 505 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Også den divisjonen hadde lavere vekst i inntektene på 1,85 prosent og leverte et resultat på 3,9 milliarder kroner. Resultatet for storkundedivisjonen var også noe lavere enn i første kvartal.