INVESTERINGSBANK
DNB Carnegie i ett: – Setter pris på at Trump og Xi vil oss det beste
Mandag 12. mai gikk DNB Markets og Carnegie sammen til DNB Carnegie, og starten gikk tilnærmet knirkefritt, forteller en fornøyd Alexander Opstad.

Mandag ble de to meglerhusene DNB Markets og Carnegie til ett. Det nye meglerhuset heter nå DNB Carnegie, etter at DNB betalte 12 milliarder svenske kroner for investeringsbanken i fjor høst.
Etter en hektisk dag med lansering av nytt navn, møter BankShift DNB Carnegie-sjefen Alexander Opstad, og Tony Elofsson, som skal lede den svenske, danske og finske delen.
– Vi er veldig godt fornøyde med hvordan dagen har gått. Man er jo alltid spent på om alt av teknologi og sånt fungerer, og det har den gjort. Det var noen analyselenker som ikke fungerte i dag tidlig, men de var fikset etter få minutter, sier Opstad.
Og i et utfordrende marked om dagen, traff man godt med å lansere sitt nye navn akkurat mandag.
– Markedene har vært snille med oss, sier Elofsson.
– Det er alltids noen barnesykdommer, men de har vært mindre enn ventet. Så er ikke dette noe gigantisk event i den store verden, men vi setter pris på at Trump og Xi vil oss det beste, legger Opstad til.
De to viser til en enighet mellom USA og Kina, som reduserte tollsatsene landene imellom, noe som ga stor oppgang på børsene rundt om i verden mandag.
Undersegmenter
På egne sider skriver DNB Carnegie at man nå er den største investeringsbanken i Norden. I DNBs resultat fra første kvartal kunne konsernsjef Kjerstin Braathen fortelle at Carnegie bidro med omtrent 430 millioner kroner på resultatet, etter å ha vært i porteføljen i en måneds tid. Men det er ikke bare i totalstørrelse ambisjonen kommer hos investeringsbanken. Elofsson forklarer hva de nå ønsker å utrette, når man nå har gått sammen.
– Vi ser oss selv som den største i Norden, men når man ser på alle sub-segmentene, så er målet å bli størst i alle disse segmentene også, og det er det vi skal jobbe med for å bli, over tid, sier han.
For Elofsson, som var Carnegie-sjef, er nettopp det å ha en bredde i produktene et viktig punkt fremover. Noe Carneige ikke klarte.
– Utviklingen er den at man må tenke bredt og på hele produktpalletten. Vi har ikke fått til det tidligere, men nå ser vi at vi kan gjøre det, sier Elofsson.
På spørsmål om hvilke konkrete ting dette gjelder, trekker Elofsson frem blant annet en del ting rundt finansieringsløsninger, det å fasilitere transaksjoner, og på debt-capital-markets, der man ikke har lyktes helt. Områder der DNB er gode, påpeker han.
Opstad stemmer i, og trekker frem hvordan de to selskapene komplimenterer hverandre.
– Vi komplimenterer hverandre veldig godt. Carnegie er sterke på aksjehandel og analyse, equity-capital-markets og M&A, i tillegg til å være en stor investeringsbank. Men så har Carnegie og DNB vært gode på forskjellige ting, så vi komplimenterer hverandre veldig godt. Kanskje bedre enn man trodde, sier Opstad.
DNB kommer seg også mer inn i markeder som Danmark og Finland, der banken tidligere ikke hadde et sterkt fotavtrykk.
Skal se på mulighetene
Når det gjelder hvilke områder den nye investeringsbanken skal satse på fremover, blir de to sjefene derimot litt mindre snakkesalige – enn så lenge.
– Vi skal sørge for at vi leverer minimum det samme som kunden har fått før. Vi skal sikre oss at nedsiden ikke er der, før vi løper etter oppsiden. Det skal være minst samme kvalitet som vi hadde hver for oss, men vi ser på alle mulighetene. Vi har også hatt en del dialog og tanker om vekstmuligheter, men det er ting vi skal begynne på nå, sier Opstad.
– Vil dere dele noe konkret om hvilke områder dere ser på?
– Mye går på hva kundene ønsker seg og sier, som vi også ser at begge organisasjoner har lik tilnærming med kundene først. Det er mange områder vi ser på, uten at vi kan trekke frem en spesifikk her nå, sier Elofsson.
Lav turnover
Da det ble klart at DNB kjøpte Carnegie, tok det ikke lang tid før man så bevegelse i form av at ansatte i Carnegie valgte å slutte. Det til tross for at selskapet lovet alle en jobb i det sammenslåtte selskapet.
– Vi har vært tydelige hele veien på at her skulle alle få en jobb, men samtidig kunne vi ikke love at alle fikk gjøre det samme. Det var snakk om et titalls posisjoner, av totalt 1600, så det er en liten del av det hele. Jevnt over har turnoveren vært lavere enn hva jeg ville gjettet på, sier Opstad.
– Ja, den har vært lavere enn hva vi historisk har hatt naturlig, uten at jeg sitter med eksakte tall her nå, legger Eloffsen til.